SEGRE

POLÍTICA SOBIRANIA

El Govern ja té més de 6.000 urnes

Puigdemont afirma que la relació amb Espanya serà millor després de la independència || El president de la Generalitat afirma que “no hi ha res” que pugui frenar el referèndum de l’octubre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que el Govern ja disposa de “més de 6.000 urnes” per celebrar el referèndum sobiranista anunciat per a l’1 d’octubre.

En una entrevista concendida al Financial Times, va afirmar: “Ja tenim més de 6.000 urnes. No veig de quina manera l’Estat pot frenar-ho.” La Generalitat va iniciar al maig el procés per comprar 8.000 urnes, 2.000 més que les anunciades ahir, i la Fiscalia es va querellar contra la llavors consellera de Presidència, Meritxell Borràs, i el seu secretari general, Francesc Esteve.

Fonts de Presidència diuen que no han adquirit les urnes i, per tant, no han gastat diners públics

El Govern va arribar a homologar dos empreses com a possibles fabricants d’urnes, però a finals de juny va declarar el concurs desert al·legant que cap complia tots els requisits.

Va ser llavors que el Govern va iniciar un procés de compra “directa” de les urnes. Encara que ni l’Executiu ni Puigdemont van detallar ahir d’on han sortit les urnes, fonts de Presidència van afirmar que el Govern no les hauria comprat i, per tant, no hauria gastat recursos públics. Cada vegada que hi ha hagut un pas del Govern cap a l’1-O, hi ha hagut una reacció de Madrid. Tanmateix, encara no s’ha produït.

El president va advertir a l’entrevista que el referèndum se celebrarà encara que l’inhabilitin o el condemnin a la presó: “No vull anar a la presó, però no hi ha res que em puguin fer a mi que pugui frenar aquest referèndum.”

“Tornar a la normalitat és derrotar els terroristes”, va afirmar en al·lusió a la defensa de la consulta que continuarà fent a pesar dels atemptats de Barcelona i Cambrils (vegeu més informació a la pàgina 15).

Puigdemont també va defensar que la millor cooperació entre Catalunya i Espanya s’aconseguirà amb la independència. “No volem girar l’esquena a Espanya”, va afirmar el president al rotatiu. “Al contrari. Estem convençuts que una relació entre iguals millorarà les nostres relacions.”

D’altra banda, el líder PPC, Xavier García Albiol, va amenaçar ahir amb denunciar l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, si utilitza les seues dades en un cens per a la celebració de la consulta.

ERC vol aprovar la llei de la consulta al Parlament, a l’igual de la CUPEl portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va assegurar ahir que el seu partit es decanta per aprovar la llei del referèndum al Parlament, encara que admet que “totes les vies estan obertes”, inclosa la del decret llei, i advoca perquè la llei de transitorietat jurídica s’aprovi abans de l’1-O, tal com defensa la CUP. Pel que fa a la llei de transitorietat jurídica, Sabrià va insistir que hauria de ser aprovada abans de la data de la consulta, de la mateixa manera que ho reclamen els anticapitalistes. Per la seua part, el vicepresident primer del Parlament, Lluís Guinó, de JxSí, va assegurar en una entrevista que la coalició preveu “qualsevol via de les que queden, que són legals”, per tramitar i aprovar la llei del referèndum. Quant a la de transitorietat, va afirmar que “és una llei que entrarà en vigor i tindrà efectes només en una circumstància: que es faci el referèndum i guanyi el ”.

tracking