SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Carles Puigdemont aposta per una “transició curta” si guanya el ‘sí’ l’1-0

Planteja comissions paritàries o tripartides amb l’Estat i la Unió Europea || Rajoy insta el president català a renunciar a un pla que “no tolerarà en cap cas”

Rajoy va rebre un bany de popularitat a Galícia.

Rajoy va rebre un bany de popularitat a Galícia.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir ahir que plantejarà al cap del Govern central, Mariano Rajoy, una “transició curta” cap a la independència de Catalunya en el supòsit que guanyi el en el referèndum que el Govern ha anunciat per a l’1 d’octubre. En una entrevista a El Nacional.cat, considera que ha de ser “molt dialogada i molt negociada”, però “curta”. “I si queden aspectes que s’han d’anar treballant amb molta calma, que es vagin treballant en comissions paritàries o tripartides, amb la UE, l’Estat i Catalunya”, va precisar.

Preguntat sobre la llei del referèndum, va assenyalar que s’ha d’aprovar “en el temps i la forma adequats” perquè pugui convocar-se formalment l’1-O, convocatòria que recaurà en el Govern, perquè es puguin exigir així les “garanties que han d’acompanyar la celebració del referèndum”. Puigdemont recalca que el tema de les urnes ja “està solucionat; si no, no convocaríem el referèndum”, encara que afegeix que “per raons òbvies” no pot donar-ne “més detalls”: “Si em pregunta si el dia 1 d’octubre podem garantir que hi haurà urnes, jo li he de respondre amb rotunditat que sí.” Pel que fa a la reacció de l’Estat tan aviat com es convoqui formalment el referèndum, adverteix que “s’haurà d’explicar molt bé”, si s’intenta “impedir la democràcia”, encara que el Govern “no aturarà” la convocatòria. “No s’aturarà. El nostre compromís amb celebrar el referèndum d’autodeterminació és absolut. Estem determinats a autodeterminar-nos”, va asseverar.

Rajoy obre a Pontevedra el curs polític amb un discurs marcat per Catalunya

Per la seua banda, Rajoy va instar Puigdemont que, després dels atemptats a Catalunya, es dediqui al que realment preocupa els ciutadans i renunciï als seus plans independentistes, que assegura que no tolerarà. En un acte del PP a la localitat pontevedresa de Cerdedo-Cotobade, amb què va donar per obert el nou curs polític, va dir que “a les nostres mans està la responsabilitat de defensar la sobirania nacional, la Constitució espanyola i la legalitat de Catalunya, el seu Estatut, les seues garanties democràtiques i la seua pluralitat”.

tracking