SEGRE

La llei de Transitorietat preveu amnistiar els condemnats pel procés sobiranista

El diputat de JxSí, Jordi Orobitg; el diputat de la CUP, Benet Salellas; la diputada de la CUP, Gabriela Serra, i el president de JxSí al Parlament, Lluís Corominas, moments abans de la roda de premsa.

La llei de Transitorietat preveu amnistiar els condemnats pel procés sobiranistaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República preveu amnistiar els condemnats o investigats pel procés sobiranista, a més que el president de la Generalitat sigui el cap d’estat, i permetria als ciutadans mantenir la doble nacionalitat espanyola.

Junts pel Sí i la CUP aprovaran abans de l’eventual referèndum independentista de l’1 d’octubre la Llei de Transitorietat, que ha estat presentada avui i que és la principal de les anomenades "lleis de desconnexió", prevista per a, en cas que guanyés el 'sí' a la independència, intentar crear un marc legal alternatiu a l’espanyol.

Segons la norma, que ha estat explicada avui davant dels mitjans, el títol V sobre "Poder Judicial i Administració de la Justícia" afirma: "els jutges i tribunals sobreseuen o anul·len els processos penals contra investigats o condemnats per conductes que busquessin un pronunciament democràtic sobre la independència de Catalunya o la creació d’un nou Estat de manera democràtica i no-violenta".

D’altra banda, la llei assenyala que Catalunya "es constitueix en una República de Dret, democràtica i social", la "sobirania nacional que radica al poble de Catalunya", i el "cap d’estat" del qual serà el president de la Generalitat, segons l’esmentada llei.

També s’explicita que l’atribució de la nacionalitat catalana "no exigeix la renúncia de la nacionalitat espanyola ni de qualsevol altra", a més que "el Govern promourà, en el temps més breu possible, negociacions amb l’Estat espanyol per celebrar un tractat en matèria de nacionalitat".

La norma, amb 89 articles, estableix altres aspectes com que les normes de la UE es continuaran aplicant a Catalunya; que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es convertirà en Tribunal Suprem de Catalunya; o que el Consell de Garanties Estatutàries passarà a ser Consell de Garanties Democràtiques i seria vinculant.

tracking