SEGRE

PANORAMA

Rajoy i Sánchez acorden treballar per donar una “resposta conjunta”

La Moncloa creu que no queda “sensatesa” a la Generalitat i diu que la llei de Transitorietat no s’aplicarà || Cs considera que no caldrà utilitzar l’article 155

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, van mantenir ahir una conversa telefònica arran de la presentació de la llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República que van presentar aquest mateix dilluns JxSí i la CUP, segons va assegurar en roda de premsa el portaveu del PSOE, Óscar Puente.

El dirigent socialista va explicar que tots dos s’han compromès a mantenir una comunicació fluida amb l’objectiu de posar en marxa, “en la mesura possible”, una “resposta conjunta” al desafiament que suposa la intenció del bloc independentista de seguir endavant amb la celebració d’un referèndum d’autodeterminació il·legal que permeti, si guanya el a la independència, constituir de forma unilateral una República catalana. Va indicar que els socialistes no poden endevinar què succeirà l’1 d’octubre, però si es treuen les urnes per portar a terme una consulta, no es tractarà d’“un referèndum amb garanties”, de manera que “el 2 d’octubre no hi pot haver una República catalana”.

Rajoy i Sánchez volen donar una resposta conjunta contra el “desafiament independentista”

El ministre compareix aquest dijous al Congrés per explicar l’amenaça de deixar Catalunya sense FLA

A pesar que se li va preguntar expressament per això, Puente no va voler aclarir si els socialistes estarien a favor d’ordenar a les forces de seguretat que impedissin aquest simulacre de consulta, en cas que finalment es treguin les urnes. “No ens pronunciarem sobre cap hipòtesi”, es va escudar Puente.

Des de la Moncloa, es va advertir que la denominada llei de Transitorietat Jurídica “no entrarà en vigor”, ja que seguiran responent als “intents” de l’independentisme de “vulnerar” la Constitució, i va acusar el Govern de no tenir “cap mínima resta de sensatesa, moderació o responsabilitat institucional”.

També l’oposició del Parlament va mostrar el seu rebuig, començant pel PPC, el líder del qual, Xavier García Albiol, va anar més enllà i va defensar aplicar l’article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió temporal de l’autonomia, si els independentistes busquen “perpetrar un cop d’estat”.

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va advertir JxSí i la CUP que la llei de “ruptura” que han presentat “a corre-cuita per girar full” després de la manifestació contra el terrorisme, no entrarà en vigor, i creu que no serà necessari recórrer a l’article 155 de la Constitució.

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va contactar amb el vicesecretari general de Cs, José Manuel Villegas, per abordar la situació.

D’altra banda, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, té previst comparèixer aquest dijous al Congrés per explicar en una sessió extraordinària de la comissió d’Hisenda la seua “amenaça” de deixar Catalunya sense accés al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per tal d’evitar, d’aquesta manera, que pogués destinar els esmentats fons a la celebració del referèndum d’independència.

tracking