SEGRE

COREA TENSIÓ

Pyongyang pressiona Occident amb un míssil que va sobrevolar el Japó

Trump respon assegurant que “totes les opcions” estan sobre la taula || Washington, Seül i Tòquio demanen una reunió urgent del Consell de Seguretat

Ciutadans sud-coreans observen les notícies sobre el llançament nord-coreà.

Ciutadans sud-coreans observen les notícies sobre el llançament nord-coreà.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corea del Nord ha incrementat encara més la tensió a l’Àsia amb el llançament, dilluns a la nit, d’un míssil per sobre del territori nipó, fet que va ser qualificat per Tòquio com un test “de gravetat sense precedents” i amb el qual Pyongyang va voler provar aparentment la seua capacitat d’arribar a l’illa de Guam (EUA). El projectil va sobrevolar l’illa d’Hokkaido, al nord de l’arxipèlag, i va caure en aigües de l’oceà Pacífic, a uns 1.180 quilòmetres de la costa japonesa, segons va detallar l’Executiu nipó.

El míssil seria de tipus balístic d’abast intermedi, segons fonts oficials nord-americanes citades per l’agència britànica de notícies Reuters. Aquestes fonts van indicar que el míssil podria ser un KN-17, o Hwansong-12, tal com reflecteixen les informacions inicials. Els míssils balístics de rang intermedi tenen un abast d’entre 2.778 i 5.556 quilòmetres.

Pyongyang havia amenaçat de llançar a l’agost fins a quatre míssils balístics contra la base militar que els Estats Units tenen a l’illa de Guam, que sobrevolarien diverses prefectures japoneses. Aquesta no és la primera vegada que Pyongyang irromp sobre territori japonès. Es tracta, però, del primer cop que un míssil nord-coreà passa per sobre del Japó en vuit anys, sense comptar altres llançaments que van sobrevolar petites illes del sud-oest de l’arxipèlag, i després que el 2009 i el 1998 Pyongyang llancés sobre territori nipó suposats coets espacials amb tecnologia de míssils balístics.

Ahir, el president nord-americà, Donald Trump, va recalcar que “totes les opcions estan sobre la taula”, si bé el portaveu del Pentàgon, Robert Manning, va matisar que, si bé és així, “la diplomàcia continua sent la més important”.

Les missions a l’Organització de Nacions Unides (ONU) dels EUA, Corea del Sud i el Japó van sol·licitar una reunió urgent del Consell de Seguretat en resposta al nou llançament d’un míssil nord-coreà.

A més, Corea del Sud va reaccionar a la nova prova balística de Pyongyang desplegant quatre caces que van llançar bombes sobre un objectiu a prop de la frontera desmilitaritzada que separa les dos Corees.

tracking