SEGRE

ÀSIA CRISI

Els EUA asseguren que Kim Jong-un està “demanant una guerra”

Corea del Sud respon amb maniobres amb foc real al test nuclear nord-coreà || La Xina i Rússia apel·len a la prudència per respondre als desafiaments de Pyongyang

Un home passa al costat d’un plafó de les borses asiàtiques, que ahir van baixar per la crisi nuclear.

Un home passa al costat d’un plafó de les borses asiàtiques, que ahir van baixar per la crisi nuclear.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixadora dels Estats Units davant de l’ONU, Nikki Haley, va instar ahir el Consell de Seguretat a adoptar “les mesures més contundents possibles” contra el règim de Corea del Nord, liderat per Kim Jong-un, que va acusar d’estar “demanant una guerra” després de l’últim assaig nuclear, el més potent fins a la data. “Ja n’hi ha prou”, va proclamar Haley davant de l’òrgan executiu de les Nacions Unides. L’ambaixadora va assegurar que la posició que ha adoptat el Consell des de l’any 2006 no ha funcionat, per la qual cosa va cridar a adoptar un altre enfocament que el Govern de Donald Trump no acaba de concretar. “Malgrat els nostres esforços, el programa nuclear de Corea del Nord està més avançat i és més perillós que mai”, va dir l’ambaixadora nord-americana durant la trobada, en la qual Nacions Unides analitzava al tancament d’aquesta edició mesures més dures contra el règim de Kim Jong-un. Els EUA estan reunint suports i ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, va parlar per telèfon amb Donald Trump i tots dos van advocar perquè el Consell de Seguretat de l’ONU acordi amb urgència noves i més severes sancions contra Corea del Nord després del seu sisè assaig nuclear, va informar el Govern de Berlín.

Per la seua part, la Xina i Rússia demanen prudència al Consell de Seguretat de l’ONU, en un to oposat a la contundència que reclamen els EUA. L’ambaixador rus davant les Nacions Unides, Vassili Nebenzia, va apel·lar a “la necessitat urgent de mantenir el cap fred i abstenir-se de qualsevol acció que pugui provocar una escalada de les tensions”. Al seu torn, l’ambaixador xinès, Liu Jieyi, va instar totes les parts a estudiar “seriosament” la proposta de Pequín que obligaria Pyongyang a suspendre els seus programes atòmic i de míssils i Seül i Washington a abstenir-se de portar a terme maniobres militars conjuntes. Aquestes declaracions es van produir hores després que Corea del Sud respongués ahir amb maniobres amb foc real a l’assaig nuclear dut a terme per Pyongyang diumenge. Els exercicis van incloure el llançament del míssil balístic Hyunmoo i projectils disparats per caces F-15 que van assolir el mar del Japó.

tracking