SEGRE

EUA IMMIGRACIÓ

Donald Trump trunca els somnis de 800.000 joves immigrants il·legals

El president dels Estats Units deroga el pla migratori d’Obama i obre la porta a la deportació || Mèxic lamenta la mesura i promet ajuts per als ‘dreamers’

El president dels Estats Units, Donald Trump, en foto d’arxiu.

El president dels Estats Units, Donald Trump, en foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va posar ahir fi al pla conegut com a DACA, promulgat pel seu predecessor, Barack Obama, i que ha protegit de la deportació 800.000 joves indocumentats, coneguts com a dreamers, als quals aquest programa permetia demanar permisos de treball a tot el país i conduir en alguns estats. La suspensió es farà efectiva d’aquí a sis mesos per forçar el Congrés a trobar una alternativa. L’anunci, després de setmanes de deliberacions, suposa un fort cop per a la comunitat immigrant dels Estats Units, especialment perquè va ser presentat per la Casa Blanca com una decisió que prioritza els llocs de treball i la seguretat dels “treballadors ciutadans nord-americans”.

“Abans de preguntar-nos què és just per als immigrants il·legals, hem de preguntar-nos què és just per a les famílies nord-americanes, per als estudiants, per als contribuents i per als que busquen ocupació”, va considerar Trump en un comunicat distribuït per la Casa Blanca.

Trump, malgrat tot, va reiterar que encararà “amb cor i compassió” la situació dels milers d’indocumentats que es van beneficiar del programa d’Acció Diferida per als Arribats en la Infància (DACA, per les sigles en anglès) i van poder frenar-ne la deportació. Però va afegir que “hem de tenir cor i compassió per als nord-americans aturats, que lluiten i han estat oblidats”, va afegir el mandatari, en una clara picada d’ull a la classe treballadora.

D’aquesta manera, el president va complir una de les principals promeses de campanya i va atendre la crida dels fiscals generals de nou estats conservadors, encapçalats per Texas, que havien amenaçat d’interposar avui mateix una demanda contra el Govern si no derogava el programa.

Barack Obama va respondre a Donald Trump en un comunicat en el qual titlla de “cruel” aquesta decisió. Per la seua banda, el Govern de Mèxic ha lamentat avui “profundament” la decisió de Trump d’eliminar el DACA i va anunciar una sèrie de mesures per rebre “amb els braços oberts” milers de joves afectats per aquesta mesura, com la creació d’una borsa especial de treball.

tracking