SEGRE

La Mesa rebutja reconsiderar l'admissió a tràmit de la llei del referèndum

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La publicació oficial de la llei del referèndum desencadena polèmica al ParlamentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Parlament ha rebutjat aquest dimecres les peticions de reconsideració dels grups de l’oposició (PSC, Ciutadans i PPC) de l’admissió a tràmit de la llei del referèndum presentada pels grups independentistes. Les peticions de reconsideració han estat desestimades amb els mateixos vots que els haguts amb l’admissió a tràmit, és a dir, amb els 4 de JxSí i 1 de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), mentre que Ciutadans i PSC han votat en sentit contrari.

La Mesa ha hagut de reunir-se diverses vegades consecutives abans de rebutjar definitivament les peticions de reconsideració, a mesura que PPC i Ciutadans han presentat sengles sol·licituds posteriorment a la del PSC, que ha estat la primera desestimada.

La Junta de Portaveus ha estat, així mateix, convocada perquè els representants de tots els grups es posicionessin, i en el transcurs de les reunions s’ha desencadenat la polèmica sobre la forma en què s’ha produït la publicació de l’admissió a tràmit de la llei al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC).

Joan Coscubiela (CSQEP) i Eva Granados (PSC) han considerat la publicació "nul·la de ple dret" perquè el secretari general de la cambra havia rebutjat efectuar personalment el tràmit d’ordenar la publicació en l’edició digital del BOPC a fi de no incórrer en possibles responsabilitats penals.

Fonts de l’oposició han assenyalat que la publicació en el BOPC no ha estat ordenada pel secretari general del Parlament, Xavier Muro, sinó pels quatre membres de Junts pel Sí a la Mesa: Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet, a més de la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell.

En canvi, fonts de JxSí han assegurat que la publicació al Butlletí Oficial del Parlament és un "automatisme", una vegada la Mesa admet a tràmit una iniciativa, i han negat que el secretari general de la cambra hagi de firmar-lo o autoritzar-lo.

Han recalcat, en aquest punt, que la publicació ha estat totalment "legal" i han esgrimit l’article 112 del Reglament de la cambra que indica textualment: "La Mesa del Parlament, després d’acordar l’admissió a tràmit dels projectes o proposicions de llei, disposa que es publiquin".

Sobre l’informe que els lletrats de la cambra han efectuat per alertar a la Taula que la tramitació de les 'lleis de desconnexió' xoca amb els advertiments del Tribunal Constitucional (TC) i retreuen la utilització de l’article 81.3 del reglament per aprovar-les, des de JxSí s’ha recordat que "no és vinculant".

tracking