SEGRE

Dastis no tem xocs l'1-O: "Som persones civilitzades a Espanya"

El ministre d'Exterior, Alfonso Dastis

Dastis no tem xocs l'1-O: "Som persones civilitzades a Espanya"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre espanyol d’Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, va confiar aquest divendres que l’1 d’octubre (1-O), data de convocatòria del referèndum català, no es produiran xocs malgrat que el Parlament de Catalunya ha fet un pas més cap aquesta consulta amb el rebuig del Tribunal Constitucional. "Jo espero que no, tots som persones decents i civilitzades a Espanya", va emfatitzar Dastis sobre la possibilitat que es produeixin enfrontaments al carrer si partidaris del referèndum insisteixen a anar a les urnes malgrat la suspensió cautelar de la consulta dictada pel Tribunal Constitucional.

El cap de la diplomàcia espanyola es va pronunciar així a la seua arribada a una reunió informal de ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) a Tallin, després que el Parlament de Catalunya aprovés aquesta matinada l’anomenada Llei de Transitorietat, que preveu convertir Catalunya en una república independent.

La proposta va tirar endavant després d’un altre aspre i maratonià debat parlamentari amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP i sense la presència dels diputats de Ciutadans, PSC i PPC, que es van absentar de l’hemicicle com van fer, amb la votació de la Llei del Referèndum.

El Parlament va fer aquest pas poc després de saber-se que el Tribunal Constitucional ha suspès de forma cautelar la convocatòria del referèndum per a l’1 d’octubre.

Malgrat la seua aprovació, la pròpia Llei de Transitorietat estableix que només entrarà en vigor si se celebra el referèndum convocat per a l’1-O i guanya el "sí" a la independència.

En aquest cas, es crearia un marc legal alternatiu a l’espanyol, en qui Catalunya es constituiria en "una república de dret, democràtica i social", la "sobirania nacional de la qual rau en el poble de Catalunya" i el "cap d’estat" del qual seria el president de la Generalitat.

La llei, que redobla el desafiament a l’Estat, es presenta com la "norma suprema de l’ordenació jurídica catalana" mentre no sigui aprovada una "constitució catalana" i estableix que les normes locals, autonòmiques i estatals vigents a Catalunya en el moment d’entrada en vigor de la llei es continuaran aplicant en el que no contravingui aquesta llei i el dret català aprovat després.

tracking