SEGRE

HURACANS DESASTRE

Els huracans assolen l’Atlàntic

Irma redueix la força a Cuba, on deixa un milió d’evacuats, però la recuperarà de camí a Florida || El segueixen Katia, que es dissipa a Mèxic, i José, que ‘remata’ l’illa de Barbuda

Imatge de les inundacions que Irma va deixar al seu pas per les Bahames, similars a les de Cuba, Haití o la República Dominicana.

Imatge de les inundacions que Irma va deixar al seu pas per les Bahames, similars a les de Cuba, Haití o la República Dominicana.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada d’huracans ha començat forta a l’Atlàntic. L’últim lloc que ha patit el poder d’Irma, el més poderós dels tres que hi ha actius, va ser Cuba. La regió central de l’illa va despertar ahir enmig d’un dels matins més perillosos de les últimes dècades, una alba d’ones gegants, vents huracanats i fortes pluges causats pel ferotge Irma, que va fuetejar intensament ciutats patrimonials com Remedios o Caibarién.

Caibarién, l’anomenada Villa Blanca, és una de les comunitats més afectades a l’estar ubicada a la costa. Pel seu litoral va passar amb ràbia aquest divendres a la nit l’huracà, el més fort que s’ha sentit en aquesta zona en tres dècades, segons els veïns. Els carrers més pròxims a la costa, gairebé la meitat de Caibarién, havien desaparegut, devorats pel mar, encara que la magnitud dels danys no es pot valorar fins que no baixi la marea. S’ha hagut d’evacuar un milió de persones entre locals i turistes per protegir-los de l’huracà.

Florida espera l’arribada d’Irma mentre les illes de l’Atlàntic es reposen a l’espera de José

Després de passar per Cuba, es va degradar a categoria 3, però s’enfortirà de nou de camí cap a Florida, va informar el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels Estats Units. Precisament a Florida, 5,6 milions de persones, més d’una quarta part de la població, van ser cridades a evacuar i moltes es van desplaçar cap al nord de l’estat i el país, èxode que ha estat considerat històric per a la regió. Ahir a la tarda, Miami ja va començar a notar les primeres pluges associades a l’huracà.

Els seus efectes es continuen notant als llocs que va deixar enrere. A les Bahames, no hi ha electricitat i ha quedat aïllada, les pèrdues en els sectors agrícoles de Puerto Rico són “abundants”, la República Dominicana segueix en alerta i uns 10.000 haitians continuen desplaçats per les inundacions.

Un dels llocs més afectats per Irma va ser l’illa de Barbuda, que ara espera l’huracà José, de categoria 4, que portarà “grans onades destructives” i poderosos vents amb ràfegues que podrien assolir els 240 quilòmetres per hora, i arrasa les Antilles Menors seguint el rastre que va deixar Irma.

A més del terratrèmol, a Mèxic estan actualment en alerta per Katia, el tercer dels huracans, que es va dissipar ahir terra endins a l’est del país. Malgrat tot, l’ara tempesta tropical pot provocar perilloses pluges, segons va assenyalar l’NHC dels Estats Units.

tracking