SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont avisa que el TC ja no altera la celebració de la consulta

JxSí i la CUP demanen suspendre l’activitat parlamentària fins després de l’1-O

Imatge de l’entrevista d’ahir al president, Carles Puigdemont.

Imatge de l’entrevista d’ahir al president, Carles Puigdemont.CCMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que no tem ser inhabilitat i va proclamar que no hi ha cap tribunal que pugui frenar el referèndum d’independència l’1 d’octubre: “El Tribunal Constitucional ja no altera l’organització del referèndum.” En una entrevista a TV3, va insistir que la votació està emparada per la llei que va aprovar el Parlament la setmana passada, encara que hagi estat suspesa per l’Alt Tribunal, i va concloure: “Les decisions les prendrem sobiranament.” “Que facin el que vulguin, però votarem.” Va afirmar que aquell dia es votarà encara que l’Estat intenti concretar la suspensió de l’autonomia aplicant l’article 155 de la Constitució. Va titllar de “barbaritat” que la Fiscalia General de l’Estat ordenés investigar els alcaldes catalans que vulguin col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre. “Al món occidental, algú pot pensar que detenint el 75% dels alcaldes està contribuint a solucionar el problema?”, es va preguntar, i va avalar que la majoria dels alcaldes hagi decidit anar a declarar perquè no han comès cap delicte, al seu parer. Puigdemont va assegurar que tot estarà llest per votar l’1 d’octubre malgrat traves com aquesta: “Esclar que es votarà. Si no podem comptar amb el món local, no passa res. Sortirem endavant”, i va anunciar que assistirà a l’acte que han preparat els alcaldes per a aquest dissabte. Les entitats municipalistes Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Associació Catalana de Municipis (ACM) van fer ahir una crida als alcaldes que vagin a declarar i Puigdemont va considerar que és una decisió “correcta”. “Ningú comet un delicte posant urnes ni posant paperetes. És una engany, la decisió de la Fiscalia. És una altra maniobra de la por, però no té cap fonament legal ni jurídic”, va concloure. Davant del tancament del web del referèndum, el president va explicar que l’Estat intenta “posar portes al camp” en un àmbit, el digital, on resulta molt complicat. “Intenten combatre una expressió del segle XXI amb mètodes del segle XIX”. Així mateix, també va destacar que a Barcelona es podrà votar. “El que la senyora Colau va demanar va ser molt lògic: respectar els funcionaris. Que ningú s’inquieti. A Barcelona es podrà votar i jo respondré a l’alcaldessa que, de la manera en què ho farem, es respectarà funcionaris i institucions.”

D’altra banda, JxSí i la CUP van demanar a la Mesa que ajorni el ple del Parlament de la setmana vinent per no interferir en els actes de mobilització del referèndum de l’1-O que tenen previst portar a terme a partir de demà, malgrat la suspensió de la convocatòria pel TC. El grup de JxSí va acceptar el plantejament de la CUP, que ja va demanar en les reunions de la Junta de Portaveus i de la Mesa que el ple fos ajornat fins després de l’1 d’octubre.

Des de JxSí van confirmar que ja han sol·licitat a la Mesa la reconsideració del ple de la setmana vinent, per la qual cosa aquesta última es reunirà en el transcurs de les pròximes hores per valorar la petició, encara que, al disposar de majoria, la proposta amb tota probabilitat serà acceptada.

tracking