SEGRE

COMARCAS

Govern, Colau i Forcadell demanen a Rajoy i al rei pactar un referèndum

Per carta, i el Govern central respon que és un “sarcasme” i una “enganyifa”

Cartells a favor del ‘sí’ enganxats en un mur de la rambla Ferran, a Lleida ciutat.

Cartells a favor del ‘sí’ enganxats en un mur de la rambla Ferran, a Lleida ciutat.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova jornada de batalla política va començar ahir amb l’anunci que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau, havien enviat una carta al president del Govern central, Mariano Rajoy, i al rei Felip VI oferint negociar un referèndum pactat. A la missiva, indiquen que “no dialogar és incompatible amb la resolució dels problemes” i fan una crida a Rajoy “per abordar de quina manera ens podem posar d’acord perquè els catalans celebrem un referèndum”.

El Govern del Partit Popular va rebutjar de ple aquesta oferta. El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar després del consell de ministres que és un “sarcasme” i una “enganyifa”. Va negar que Puigdemont pugui oferir diàleg quan fa mesos que està en una “desobediència palmària i continuada”, i va argumentar que l’Executiu de Rajoy no pot negociar un referèndum perquè no és competent, al ser una qüestió de sobirania nacional.

Puigdemont diu en un míting que “ni la llei Fraga s’atrevia a tant” com ara l’Estat per frenar l’1-O

Junqueras acusa Rajoy d’aplicar-lo de forma encoberta per “liquidar les institucions” catalanes

Hores més tard, Puigdemont va carregar contra l’actuació de la Fiscalia per haver frenat el referèndum afirmant que “ni la llei Fraga [del franquisme] s’atrevia a tant!”.En un acte de campanya al Teatre Principal de Badalona, ple de gom a gom, també va criticar el desplegament de la Guàrdia Civil. “On era la Guàrdia Civil aquest estiu quan els necessitàvem a l’aeroport?”, va preguntar. “L’1 d’octubre, o surt reforçat Rajoy i la seua Espanya en blanc i negre, l’Espanya del No-Do i la llei Fraga, o guanyem els demòcrates”, va concloure”.

Per la seua part, Junqueras va assenyalar en el primer acte de campanya d’ERC que “intervenir els comptes del Govern és una manera encoberta de liquidar les institucions del país i d’aplicar l’article 155 de la Constitució”, i va dir que el Partit Popular liquida “tots els principis fonamentals de la democràcia de l’Estat espanyol”. Al seu torn, la CUP va rebutjar qualsevol negociació amb l’Estat i l’exdiputat David Fernàndez va afirmar que “ha tornat el soroll de sabres del 1978”.

tracking