SEGRE

PANORAMA

El PSOE no descarta la suspensió de l’autonomia a Catalunya

En anteriors ocasions havia mostrat la seua negativa a aplicar l’article 155 || El PSC anima els ciutadans a denunciar l’ús de les seues dades per a l’1-O

Óscar Puente, amb la secretària d’educació del PSOE, Mariluz Martínez Seijo, ahir.

Óscar Puente, amb la secretària d’educació del PSOE, Mariluz Martínez Seijo, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiva permanent del PSOE va decidir ahir no pronunciar-se sobre la conveniència d’aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya, que suposaria la suspensió de la seua autonomia. El mes de juliol passat va ser rebutjat de ple per la portaveu parlamentària del partit, Margarita Robles. Per defensar aquesta nova posició, el portaveu de l’executiva socialista, Óscar Puente, va argumentar que el Govern central no té una posició clara i per tant el PSOE no pot pronunciar-se sobre meres “hipòtesis”.

Va afegir al mateix temps que els socialistes fixaran posició “en funció de les circumstàncies” respecte a les mesures que adopti l’Executiu davant del desafiament independentista. Sobre les ja adoptades, com la intervenció dels comptes de la Generalitat, va admetre que algunes han agradat més i “altres menys”, però que el partit ha decidit no avaluar-les per mantenir una “posició d’Estat” que suposa donar a l’Executiu central el mateix suport que els socialistes esperarien del PP si ells governessin.

Per la seua part, el PSC va recomanar ahir als ciutadans que denunciïn davant de la justícia l’ús de les seues dades personals per a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i els seus preparatius, com la constitució del cens i el sorteig de les meses electorals.

Els socialistes catalans han penjat al seu web contrari al referèndum, www.garantia.cat, un enllaç que condueix a un paquet de plantilles de denúncia per orientar els ciutadans a portar l’ús de les seues dades a la justícia.

Units Podem busca pactar un referèndumEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va llançar ahir una proposta a la resta de forces polítiques per celebrar una assemblea en la qual parlamentaris i alcaldes abordin la situació a Catalunya i pressionin el Govern central perquè busqui una solució dialogada i pactada, que segons el seu parer ha de passar per un referèndum acordat i amb garanties. El líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, va criticar no haver estat convidat a la reunió en la qual es va decidir convocar l’assemblea. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va donar “la benvinguda” a la proposta però va demanar més detalls a la formació abans d’aclarir si se sumaran la iniciativa. Des d’ERC, Marta Rovira va assegurar que ho estudiaran “amb simpatia” però va recordar a Podem que no tenen majoria. Des de Ciutadans van rebutjar la idea i la portaveu de l’executiva nacional, Inés Arrimadas, va retreure a Podem la seua “equidistància” davant del desafiament independentista. El PSOE ho va rebutjar dient que es tracta d’una idea poc realista, ja que ni el PP ni el PSOE acceptaran que “es trossegi la sobirania nacional”. El PP va demanar a la formació morada que es posicioni contra el sobiranisme.

tracking