SEGRE

ESNOTICIA

De Guindos ofereix a Catalunya diners si renuncia a la independència

Madrid dóna per desactivat el referèndum perquè “logísticament no es pot celebrar” || El Govern central titlla el president Puigdemont de mentider

Íñigo Méndez de Vigo.

Íñigo Méndez de Vigo.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va carregar ahir contra la Generalitat, a la qual va instar a desistir dels plans per la independència. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, afirma que el Govern espanyol estaria disposat a negociar una oferta de diners més gran i autonomia financera a Catalunya si la regió desisteix dels seus “plans d’independència”, en una entrevista publicada ahir pel Financial Times. “Un cop s’abandonin els plans d’independència, podem parlar”, va dir el ministre, que va afirmar que el referèndum de l’1-O “seria una pantomima” sense legitimitat. “Catalunya ja té molta autonomia, però podríem parlar d’una reforma del sistema de finançament i d’altres assumptes”, manifesta el polític a l’entrevista.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va fer una crida al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè desisteixi en les seues “roïnes mentides” sobre suposades agressions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Segons el ministre, el Govern català ha de “deposar en la seua actitud, tornar al si de la llei i no posar al precipici tots els catalans”. En els mateixos termes es va pronunciar el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que a més va assegurar que no hi ha hagut suspensió de l’autonomia a Catalunya. També el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va acusar davant l’ONU el Govern català d’“explicar mentides”.

El portaveu del Govern central i ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va donar per desactivat el referèndum perquè “logísticament ja no se celebrarà” i va subratllar que és “molta més” la gent que es queda a casa i no va a les manifestacions que promouen càrrecs i entitats sobiranistes després de l’operació judicial i policial: “la gent normal” compleix la llei cada dia.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va instar Puigdemont a fer “una reflexió molt profunda i molt sincera”, no obcecar-se en el seu error i no escudar-se en els seguidors que pugui treure al carrer. Santamaría va recalcar que “és moment per a la reflexió, no per obcecar-se”, i va lamentar que Puigdemont sigui “un president obcecat a sostenella y no enmendalla”.

tracking