SEGRE

ESNOTICIA

Forn no accepta la “ingerència de l'Estat sobre els Mossos”

Se salta “tots els òrgans del marc jurídic per coordinar la seguretat” || Trapero podria ser acusat de desobediència

Els congregats, davant de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida, ahir a la nit.

Els congregats, davant de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida, ahir a la nit.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, va assegurar ahir que el Govern no accepta la “ingerència de l’Estat en els Mossos d’Esquadra perquè se salta tots els òrgans que el marc jurídic disposa per coordinar la seguretat de Catalunya”. En una declaració institucional, Forn va lamentar que el ministeri de l’Interior vulgui assumir la coordinació dels Mossos perquè, juntament amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, mantinguin l’ordre públic davant de la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.

“L’Estat pretén dirigir els operatius policials de Catalunya a través d’un alt càrrec del ministeri del Govern espanyol i aquest és un fet inacceptable”, va dir. Així mateix, el conseller va denunciar la voluntat del Govern central d’intervenir els Mossos d’Esquadra, “tal com s’ha fet amb les finances de la Generalitat”.

El conseller d’Interior demana calma i insisteix que no renunciaran a les competències pròpies

A més, Forn va recordar que Catalunya ja disposa d’organismes per coordinar tècnicament les actuacions dels cossos de seguretat a Catalunya en el marc de la Junta de Seguretat i va afirmar que n’havien informat la Fiscalia en la reunió d’ahir. Forn va explicar que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va expressar en la trobada “la voluntat del cos de no acceptar la coordinació del representant de l’Estat espanyol”.

En aquest sentit, el conseller va sssegurar que els serveis jurídics del departament d’Interior estan estudiant aquesta instrucció per donar-li una resposta jurídica. També va demanar “molta tranquil·litat” a la ciutadania i va insistir que els Mossos no renunciaran mai a exercir les competències que els són pròpies.

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, haurà de confirmar demà en una nova reunió de coordinació convocada per la Fiscalia Superior de Catalunya per impedir el referèndum de l’1-O si accepta o no l’ordre del Ministeri Públic, exposant-se a ser cridat a declarar en qualitat d’investigat per un delicte de desobediència, en cas de negativa.

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, va convocar per demà una nova reunió després d’ordenar que la secretaria d’estat de Seguretat del ministeri de l’Interior coordinés les actuacions dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en tot allò referent al referèndum de l’1 d’octubre suspès pel Constitucional.

D’altra banda, aquesta ordre no suposa assumir cap competència exclusiva dels Mossos, segons fonts del ministeri, que van recordar que, després dels atemptats del mes d’agost passat, es va prendre una decisió similar per coordinar les investigacions.

El TSCJ ordena el tancament de tres webs sobre l’1-O

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar ahir el tancament de tres noves pàgines web per accedir als punts de votació del referèndum, entre aquestes, l’enllaç publicat ahir al matí pel president, Carles Puigdemont, a través de Twitter. En concret, la magistrada de la Sala Civil i Penal Mercedes Armas, que instrueix la causa contra el Govern, va donar ordre a la Guàrdia Civil perquè quedin “fora de línia” els webs que publiquin els membres del Govern a les xarxes socials.

tracking