SEGRE

POLÍTICA SOCIAL

Suspens amb els refugiats

Espanya només ha acollit 1.980 refugiats, una mínima part dels que havien d’arribar obligatòriament || El Govern del PP s’havia ofert a assumir-ne 17.337

Vista d’arxiu del campament de refugiats a la frontera entre Grècia i Macedònia a Idomeni (Grècia).

Vista d’arxiu del campament de refugiats a la frontera entre Grècia i Macedònia a Idomeni (Grècia).EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya no ha complert els seus compromisos davant de la Unió Europea (UE) d’acollida de refugiats, el termini de la qual acaba demà, ni tan sols amb els obligatoris, que era resituar-ne 9.323 de Grècia i Itàlia, dels quals n’han arribat 1.980, per la qual cosa ara toca retre comptes. Del total, a Catalunya n’han arribat tot just dos-cents, onze dels quals a Lleida. Espanya és als últims llocs a la UE respecte al compliment de la quota d’acollida obligatòria de refugiats des de Grècia i Itàlia i només hi ha per sota Croàcia (amb el 8%), Bulgària (3,8%), Eslovàquia (1,7%), Àustria (0,7%) i República Txeca (0,4%).

En un bloc a part, se situen aquells països que van dir que no resituarien refugiats –Hongria i Polònia–, enfrontant-se a possibles sancions, encara que també s’analitza les mínimes xifres d’acollida de tres dels estats que figuren per sota d’Espanya: República Txeca (12 persones), Àustria (15) i Eslovàquia (16).

El termini acaba demà i ara tocarà a l’Executiu espanyol passar comptes davant de Brussel·les

Catalunya amb prou feines ha rebut dos-cents refugiats, onze dels quals amb destinació a Lleida

La Comissió Europea va acordar fa dos anys el repartiment entre 24 països europeus de quotes que eren d’obligat compliment abans del dia 26 de setembre, per resituar més de 100.000 persones arribades a Grècia i Itàlia (s’ha fet amb gairebé 25.000).

El repartiment es va realitzar en proporció amb el pes econòmic, demogràfic i a la pressió sobre els sistemes d’asil i es va establir per a Espanya la tercera quota més gran, darrere d’Alemanya i França. En total, entre els dos acords europeus que va subscriure Espanya es va comprometre a acollir-ne 17.337, dels quals 9.323 eren d’aquesta quota obligatòria.

Segons l’última avaluació de la Comissió, malgrat l’augment del ritme dels països en els últims mesos, “no alleuja prou la pressió sobre Itàlia”, país al qual han arribat només aquest any més de 93.000 migrants. “Tots els estats membres han de redoblar els seus esforços” i continuar oferint “compromisos sobre una base mensual”, indica al seu informe. Explica que els països de la UE han arribat a un “entesa comú” sobre la necessitat d’accelerar el treball col·lectiu per resituar les persones que hi tenen dret, però la Comissió insisteix en la prioritat d’“incrementar la capacitat d’acollida i d’aplicar de manera efectiva la planificació”.

La Comissió Europea ha destacat el fet que alguns estats ja han complert les seues obligacions de reubicació abans del termini, com Malta, Letònia i Noruega, i que són a punt de fer-ho Finlàndia, Lituània i Luxemburg. Elogia que Suècia, que va iniciar la reubicació al juny, ja ho ha fet amb el 60 per cent.

La Comissió ha valorat l’avenç en la reubicació dels menors separats de les seues famílies i assenyala l’oferiment de places realitzat per països com Espanya. Oxfam Intermón ha presentat una denúncia demanant a aquesta institució comunitària que actuï contra el Govern espanyol per incomplir els seus compromisos d’acollida.

tracking