SEGRE

ALEMANYA POLÍTICA

Merkel busca socis de govern i recuperar votants dels ultres

Admet que els resultats no són “els desitjats” i assumeix la seua “responsabilitat” || Schulz, per una “oposició forta”, i els Verds accepten negociar amb la cancellera

Merkel insisteix en la voluntat de “recuperar” votants de l’AfD sense girar a la dreta.

Merkel insisteix en la voluntat de “recuperar” votants de l’AfD sense girar a la dreta.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va comprometre ahir a buscar socis per aconseguir un govern estable i a lluitar per reconquerir l’electorat perdut a favor de la ultradreta, enmig de les pressions des de les seues files per girar cap a posicions més dretanes.

La Unió Cristianodemòcrata i la seua agermanada Unió Socialcristiana de Baviera (CDU/CSU) van guanyar per sobrada diferència les eleccions generals de diumenge a Alemanya i van rebre així “el clar encàrrec” del votant, segons la cancellera, per encapçalar el pròxim Govern.

El resultat obtingut –un 33%, 8,5 punts menys que quatre anys enrere i el segon percentatge més baix de la seua història– no és, tanmateix, “el que hauríem desitjat”, va admetre des de la seu del CDU.

El seu directe perseguidor, el Partit Socialdemòcrata (SPD) de Martin Schulz, es va enfonsar al 20,5 %, el seu rècord històric a la baixa, mentre que el tercer, la ultradreta d’Alternativa per Alemanya (AfD), va obtenir un 12,6%.

Merkel va tornar a ser imbatible, però el bloc format pel CDU/CSU va perdre al voltant d’1,3 milions de votants en direcció al Partit Liberal (FDP) –que després d’una legislatura sense escons tornarà al Bundestag, amb un 10,7%– i un altre milió que se’n va anar a l’AfD.

“Ens proposem especialment recuperar els votants que se’n van anar cap a l’AfD. Ho farem a través d’una bona política, destinada a abordar els problemes de la gent”, va afirmar la cancellera, que va rebutjar que això impliqui fer un gir a la dreta. També va admetre que té “responsabilitat personal” per la polarització política que ha patit Alemanya.

Per la seua banda, Schulz va confirmar la “decisió clara” del seu partit de passar a l’oposició aquesta legislatura. “La nostra intenció és lluitar per forjar el futur del nostre país des de l’oposició”, va explicar.

Pel seu costat, els Verds van criticar la decisió dels socialdemòcrates (SPD) de tornar a l’oposició i, per aquest motiu, van indicar, es prendran seriosament les converses sobre una possible coalició amb els conservadors de Merkel i els liberals (FDP).

La colíder de la ultradreta s’escindeix del grupLes latents tensions internes en la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) van rebrotar ahir després de l’èxit electoral de diumenge, amb la decisió de la copresidenta, Frauke Petry, de no unir-se al grup parlamentari del seu partit per diferències polítiques. Petry, que va aconseguir un escó directe per Saxònia i lidera el sector menys radical de la formació, va anunciar per sorpresa la decisió sense haver-la comunicat abans a la cúpula del partit, provocant escenes de desconcert a la roda de premsa convocada per celebrar el triomf a les urnes. Amb l’escrutini finalitzat, l’AfD va obtenir un 12,6% dels vots (gairebé 5,9 milions de sufragis), 94 escons, i es va erigir com a tercera força política, arrossegant electors des de l’abstencionisme i des de les files conservadores de la cancellera, Angela Merkel. “Hi ha diferències obertes a l’AfD i crec que no hem de callar com una tomba”, va subratllar Petry al costat de la resta dels dirigents, davant dels quals va lamentar que s’hauria actuat en les últimes setmanes com un “partit anàrquic”.

Merkel insisteix en la voluntat de “recuperar” votants de l’AfD sense girar a la dreta.

Merkel insisteix en la voluntat de “recuperar” votants de l’AfD sense girar a la dreta.EFE

tracking