SEGRE

ESNOTICIA

El número dos de Junqueras denuncia l’Estat a Estrasburg

Per vulnerar els seus drets al detenir-lo, com a altres alts càrrecs

Josep Maria Jové.

Josep Maria Jové.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsecretari general de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, detingut la setmana passada per la seua vinculació al referèndum de l’1-O, denunciarà de forma imminent l’Estat davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg per vulneració de drets fonamentals. L’advocat del que va ser número dos d’Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, va assegurar que a Catalunya hi ha “un estat d’excepció de facto” pel qual s’estan vulnerant drets bàsics dels ciutadans, com el del seu representat.

Van den Eynde va preveure que aquesta estratègia també la segueixin altres dels detinguts, a més de persones que no han estat detingudes però sí multades pel Tribunal Constitucional (TC), com va ser el cas dels membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya, que ja ha estat dissolta.

Els assenyalats a la denúncia seran dos: d’una banda, l’Estat, al considerar que ha vulnerat tractats internacionals que ha firmat, i també aquelles instàncies, com ara jutges i fiscals, pels “greuges als drets de reunió, llibertat d’expressió, dret d’informació i de participació política”, entre d’altres.

La legislació internacional obliga a esgotar totes les instàncies judicials internes abans d’elevar el cas a instàncies internacionals, i Van den Eynde considera que ja s’han esgotat, perquè moltes de les resolucions les ha dictat el TC, contra el qual ja no és possible presentar recurs dins de la legislació espanyola. “Estem convençuts que ja ha arribat el moment de recórrer a les jurisdiccions internacionals i plantejar demandes. La restricció i la violació de drets ens donen motius i ganes de demanar responsabilitats”, va resumir.

tracking