SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont convoca per avui la Junta de Seguretat unilateralment

Forn diu que la Fiscalia s’“excedeix” i Trapero alerta del risc dels precintaments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per avui, a les 12.00 h, de manera unilateral, la Junta de Seguretat de Catalunya, sense previ acord amb el Govern central, per parlar de la coordinació del dispositiu policial al qual la Fiscalia ha encarregat impedir el referèndum de l’1 d’octubre. Malgrat tot, el ministeri de l’Interior va confirmar ahir que hi assistirà. La decisió de Puigdemont es va produir després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi acordat mantenir de moment Diego Pérez de los Cobos, alt càrrec de la secretaria d’Estat de Seguretat, en la coordinació del dispositiu policial per impedir el referèndum.

El ministeri de l’Interior va confirmar-hi l’assistència “en nom de la responsabilitat i vetllant sempre per la convivència pacífica i la seguretat de tots els catalans”, encara que es tracti de la primera vegada a la història que es convoca la junta “violentant els procediments formals”.

Per la seua banda, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va assistir a una reunió de coordinació amb els comandaments policials a Catalunya convocada per la Fiscalia Superior de Catalunya. En aquesta, Trapero va avisar el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que complir l’ordre de precintar els 2.200 punts de votació per a l’1-O pot afectar la prestació de serveis públics essencials i drets fonamentals, en el cas de centres d’atenció primària (CAP), residències d’ancians o centres educatius. Segons Trapero, el precintament d’alguns d’aquests locals i amb l’antelació que requereix la Fiscalia, abans de dissabte, comportaria impedir el desenvolupament de les activitats que es realitzen en aquests espais, cosa que pot tenir “afectació sobre la prestació de serveis públics essencials i comportar afectació en els drets fonamentals dels ciutadans”. Va garantir que compliran l’ordre, però amb “proporcionalitat i congruència”, davant del risc d’alteracions en l’ordre públic, una decisió que van celebrar des d’Interior.

El conseller d’Interior, Joaquim Forn, va criticar l’ordre de la Fiscalia, que va titllar d’“enorme error” i “aberració”, i va afirmar que l’òrgan “s’està superant en les seues competències” a l’actuar “com la policia”. En una entrevista a RAC 1, el conseller va admetre la possibilitat que no es pugui votar a tots els col·legis electorals i va fer una crida a la ciutadania a concentrar-se als llocs en els quals s’impedeixi.

tracking