SEGRE

TRIBUNALS

El Govern es querella contra Maza per actuar "al marge de la llei" en l’1-O

També contra el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada

El Govern es querella contra Maza per actuar

El Govern es querella contra Maza per actuar "al marge de la llei" en l'1-Oefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha presentat sengles querelles contra el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en entendre que han actuat "fora de la llei" per impedir la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, suspès pel TC.

En roda de premsa, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha anunciat que el Govern ha interposat ja, o està a punt de fer-ho, sengles querelles contra Maza i Romero de Tejada davant del Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, respectivament, pels delictes de prevaricació i usurpació de funcions.

Aquesta és una de la bateria d’accions judicials de la Generalitat i de les persones afectades per les resolucions judicials per evitar l’1-O que el conseller ha anunciat a dos dies de la consulta, amb l’objectiu de fer front als passos que ha anat fent la justícia.

En el cas de la querella contra Maza i Romero de Tejada, ha especificat que és per un delicte de prevaricació, perquè han dictat ordres "contràries a la llei", i d’usurpació de funcions, perquè "s’han arrogat, fet seues, unes funcions que no els corresponen".

Preguntat sobre si aquestes querelles s’han presentat ja, ha dit que, si no s’ha fet, "és qüestió d’hores que es formalitzin".

Sí que ha presentat ja la Generalitat una altra de les seues respostes al setge judicial del Govern: un recurs contra la interlocutòria de la jutgessa del Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) Mercedes Armes ordenant les forces de seguretat que impedeixin la celebració de la consulta en els punts de votació.

Mundó ha considerat la mesura de la magistrada "desproporcionada", i alhora de "caràcter genèric i inconcret", i vulnera, segons l’opinió del Govern, "els drets dels ciutadans que volen votar".

"La magistrada té l’oportunitat de reconsiderar les mesures i revocar l’ordre per respectar els drets fonamentals dels ciutadans", ha dit el conseller de Justícia.

El Govern també ha requerit al TSJC que en reclami al Jutjat d’instrucció 13 de Barcelona la investigació que porta sobre l’1-O i ha reclamat al titular d’aquest últim jutjat, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que s’inhibeixi en l’alt tribunal català, amb l’objectiu que no hi hagi dos jutges amb una instrucció oberta pels mateixos fets.

Ha demanat així mateix al jutge Sunyer que aixequi el secret de sumari de la seua causa i ha presentat una petició de recusació contra ell per la seua suposada "parcialitat".

Un altre dels fronts jurídics oberts pel Govern és el del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), davant del qual han presentat recurs els membres de la Sindicatura Electoral que van cessar dels seus càrrecs després de multar-los el Constitucional.

Davant del TEDH també s’han presentat recursos per la detenció per part del jutge de Barcelona dels alts càrrecs del departament de Economía Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que va vulnerar, ha dit, el seu dret a un jutge imparcial.

En la roda de premsa, Mundó ha detallat fins "deu situacions de vulneració de drets civils" que, al seu parer, han ocorregut en l’intent d’evitar l’1-O, amb la "connivència de tots els instruments de l’Estat", en el que considera una "causa general contra l’independentisme".

Una d’elles és l’"abús" per part de l’Audiència Nacional del "terme sedició", ha dit, després que aquest tribunal admetés una "vergonyosa" querella de la Fiscalia.

Per a Mundó, el Govern espanyol "es continua amagant darrere de les togues dels tribunals i passant la patata calenta als tribunals, que han manifestat la seua incomoditat" amb aquesta situació.

tracking