SEGRE

EUROPA CIMERA

La Unió Europea, a l’“uníson” per afrontar amb una sola veu les negociacions del Brexit

A la cimera a Tallinn, amb l’absència de Rajoy, Juncker creu que seria un “miracle” fer progressos entorn de la sortida del Regne Unit a l’octubre || May vol una nova associació sobre seguretat

Fotografia de família dels participants a la cimera de la UE, sense la presència de Rajoy, sobre l’agenda digital, a Tallinn.

Fotografia de família dels participants a la cimera de la UE, sense la presència de Rajoy, sobre l’agenda digital, a Tallinn.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar ahir als líders de la Unió Europea que cantin “a l’uníson” a l’afrontar el debat sobre el futur del bloc comunitari, perquè això no és “una competició com Eurovisió”. “Encara que alguns pensin que això és una espècie de competició com Eurovisió, i potser ho sigui, personalment estic convençut que ho farem millor plegats, si cantem a l’uníson”, va declarar Tusk en un comunicat.

El màxim responsable del Consell va demanar també que la futura construcció europea es faci “pas a pas” i “tema a tema”. Tusk va fer aquestes declaracions en un comunicat difós després que dijous a la nit els líders de la UE participessin en un sopar informal, amb l’absència del president espanyol, Mariano Rajoy, a causa de l’1-O, per abordar els desafiaments del projecte comunitari a través d’“un debat bo i constructiu”. Per la seua banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va dir ahir que seria “un miracle” aconseguir prou progressos en les negociacions sobre la sortida del Regne Unit de la UE d’aquí a l’octubre, la qual cosa permetria avançar cap a una nova etapa. “D’aquí a finals d’octubre, no haurem fet prou progressos”, excepte que “es produeixi un miracle”, va dir Juncker a l’arribar a una cimera informal de la Unió Europea entorn de l’economia digital.

Merkel: “La Unió Europea està endarrerida en noves tecnologies i necessita un mercat digital comú”

Juncker, que es va mostrar “satisfet” amb el sopar de líders europeus, va indicar que no s’han d’esperar grans avanços en els contactes sobre el Brexit d’aquí al mes vinent. D’aquí a tres setmanes, el negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, farà un balanç de les negociacions davant dels vint-i-set líders europeus, que hauran de determinar, arribat el moment, si la primera fase està prou avançada per passar a dialogar sobre l’enfocament de la futura relació.

D’altra banda, la primera ministra britànica, Theresa May, va advocar per una nova associació en matèria de seguretat després del Brexit, per afrontar reptes com ara la ciberdelinqüència. “El Regne Unit es comprometrà a treballar amb els seus socis europeus per utilitzar el seu lideratge i experiència per desenvolupar i millorar la ciberseguretat col·lectiva a Europa”, va assenyalar May.

Per la seua part, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va reconèixer que la UE s’està quedant enrere en noves tecnologies i va instar a una cooperació més estreta en aquest àmbit i a aconseguir un mercat comú digital per no dependre de tercers països. També va demanar canvis en el projecte comunitari. “Encara s’ha de parlar dels detalls, però Europa no pot seguir igual”, va dir.

Finalment, el president de França, Emmanuel Macron, va assegurar que “tots” els seus socis a la UE estan convençuts de la necessitat d’“avançar més ràpidament” i d’una manera “més forta” en el projecte europeu, després d’escoltar les seues propostes per “refundar” la Unió Europea.

tracking