SEGRE
alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Guàrdia Civil i Policia Nacional estan requisant urnes en col·legis electorals de Lleida. A Alcarràs s’han produït càrregues a l’entorn de Lo Casino i almenys un home que intentava fer barricada ha resultat ferit. Agents de l’institut armat també han actuat a primera hora Artesa de Lleida.

Per la seua banda, la Policia Nacional ha estirat gent que impedia el pas dels agents al CAP de Cappont, a Lleida ciutat. Arran de la intervenció, dos persones haurien resultat ferides i han estat ateses pel SEM. Després, ciutadans han impedit el pas dels quatre furgons de la Policia cap al carrer Doctora Castells i els vehicles han hagut de fer marxa enrere. Durant el bloqueig, els policies han llançat trets intimidatoris a l'aire de pilotes de goma.

Passades les 11.00 hores torna a haver urnes al CAP de Cappont i cues de gent per votar.

Càrrega policial a Capont quan marxaven els agents de Policia:

Més violenta ha estat la càrrega policia a l'Escola Oficial d'Idiomes, on els agents de la Policia Nacional han trencat la tanca i han fet fora per la força la gent que estava al pati de l'edifici. Un cop fora, els ciutadans han intentat bloquejar la sortida de la policia i els agents han llançat trets intimidatoris a l'aire amb pilotes de goma. Passades les 12.00 hores, ciutadans continuaven votant en capses de cartró.

Bombers de la Generalitat fan de cordó de protecció en alguns col·legis electorals de Lleida, com el departament de Salut de Lleida i l'institut Maria Rúbies.

Bombers al departamen de Salut de Lleida. / SEGRE

En un col·legi electoral a Torrefarrera, un noi que ha votat amb la bandera d'Espanya ha arrencat les felicitacions de la resta de ciutadans. A la Mariola, un home volia votar amb una bandera española posada a sobre. Li han fet treure i després li han tornat a posar. La gent ha aplaudit el gest.

En alguns llocs s'han vist agents dels Mossos d'Esquadra amb llàgrimes als ulls, especialment a Cappont, després de la càrrega de la Policia espanyola. A La Seu també s'han vist agents emocionats. A la imatge, l'Arxiu Comarcal:

Els tres observadors internacionals que han visitat Tàrrega han condemnat els atacs policials i han assegurat no són propis d'una democràcia. Són de Bèlgica, Flandes i Itàlia.

Aquest diumenge a la tarda, a Balaguer han tancat tots els punts de votació i només deixen votar al de l'Ajuntament. A Tàrrega tambe van tancant tots els col·legis i es troba tothom a plaça Major, on hi ha obert l'ajuntament i el museu. En aquest lloc, precisament, un espontani ha despenjat la bandera espanyola

A la Seu d'Urgell la gent ha anatal col·legi de La Cuina. La resta estan tancats. Cap a les 17.30 hores, els concentrats esperaven l'arribada de la Guardia Civil després que veïns hagin vist 30 vehicles pujant d'Oliana.

A Barcelona també s'han produït actuacions policials. Les primeres, en els col·legis on estava previst que votin el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras.

Fins a les 14 hores, en el conjunt de Catalunya es registren més de 300 ferits per les càrregues policials en col·legis electorals.

D'altra banda, l'ajuntament de Lleida ha suspès tots els actes de les Festes de la Tardor. Fira de Lleida també ha suspès les activitats programades a la Fira de Sant Miquel, ha excepció de l'entrega de diplomes.

Seguim informant

El Govern assegura que el 73% de les meses estan operatives i crida a votar

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha cridat aquest diumenge a votar i a "defensar de forma cívica i pacífica el dret fonamental a vot", i ha assegurat que el 73 % de les meses electorals estan funcionant.

Turull ha comparegut avui en roda de premsa, per segona vegada, a l'International Press and Broadcasting Center gestionat pel grup privat de comunicació Mediapro, en la qual ha fet una crida a què "la ciutadania segueixi com fins ara, defensant de forma cívica i pacífica el seu dret fonamental a votar". Ha anunciat que "el 73 % de les meses electorals estan obertes i estan funcionant", percentatge que correspon a 4.561 meses.

El conseller ha demanat "serenitat" i ha indicat que, encara que es vegin "imatges de l'època de blanc i negre" en algunes actuacions policials contra centres de votació, ha subratllat que "la majoria de col·legis estan funcionant" malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional.

I malgrat els incidents ha subratllat que "defensar la democràcia sempre val la pena" i ha rebutjat "rendir-se davant de la violència d'Estat".

ANC i Òmnium parlen de "violència de l'Estat" en l'1-O

L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium han reivindicat "més democràcia" davant de la qual cosa qualifiquen de "violència de l'Estat" en el desallotjament i la confiscació d'urnes del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional, una acció de les forces de seguretat que han titllat de "vergonya".

El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, ha criticat en el seu compte de twitter la "violència de l'Estat" en alguns dels col·legis de votació. "Contra la violència de l'Estat, més democràcia. La nostra resposta: les urnes", ha escrit Sánchez, i ha assegurat tot seguit que en els punts de votació on la "policia espanyola no va, la pau i el civisme guanya".

Prèviament, davant de les primeres intervencions de les forces de seguretat, el president de l'ANC ha demanat als ciutadans "civisme" i "aguantar pacíficament", perquè "la seva derrota -la de l'Estat- és la violència".

Càrregues contra les urnes

Càrregues contra les urnesAmado Forrolla

El SEM fent atencions després de

Guàrdia Civil i Policia Nacional carreguen en col·legis electorals de LleidaAmado Forrolla

Càrrega policial a l'EOI

Guàrdia Civil i Policia Nacional carreguen en col·legis electorals de LleidaSEGRE

Ciutadans intenten bloquejar el pas dels policies nacionals a l'EOI.

Guàrdia Civil i Policia Nacional carreguen en col·legis electorals del referèndum a LleidaLleonard Delshams

La Guàrdia Civil a Artesa de Lleida

Guàrdia Civil i Policia Nacional carreguen en col·legis electorals de Lleida

tracking