SEGRE

ESNOTICIA

La UE rebutja l’ús de la violència però ratifica que és un “cas intern”

La Comissió Europea crida al diàleg polític però rebutja exercir de mediador || “La violència no pot ser mai una resposta política”, destaca el seu portaveu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos diputats i eurodiputats que van venir a Catalunya com a “observadors internacionals” convidats pel Diplocat també van denunciar l’ús de “la força per la policia espanyola per aturar el referèndum”. Els observadors van anar a col·legis electorals on no es va permetre votar per la intervenció policial.

?

El Parlament Europeu celebrarà demà una sessió especial sobre la situació a Catalunya

brussel·LEs

La Comissió Europea va comparèixer ahir per fer una crida al diàleg entre “tots els actors rellevants” de la crisi política a Catalunya, alhora que va subratllar que “la violència no pot ser mai una resposta política.” Així ho va manifestar el seu portaveu,

Margaritis Schinas

, que va mostrar la seua confiança en “el lideratge” del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per buscar una solució al problema. També va afegir que, d’acord amb l’ordre constitucional d’Espanya, el referèndum “no va ser legal” i que el procés sobiranista “és un assumpte intern d’Espanya”. Malgrat les crítiques de diversos caps d’estat i dirigents polítics de tot el continent sobre l’ús de la violència i cridant al diàleg, el portaveu de la CE va evitar entrar en detalls i va mantenir-se en el respecte a l’ordre constitucional i a la legalitat. Brussel·les va rebutjar entrar en l’assumpte com a mediador polític però, per primera vegada, l’òrgan executiu de la Unió va fer una crida al diàleg. A la roda de prensa, diversos periodistes van preguntar sobre quina era la postura de la Unió respecte als actes de violència policial vistos diumenge passat a Catalunya. El portaveu va haver d’escoltar preguntes dels periodistes com “quants ferits necessita la Comissió Europea per condemnar la violència?”, amb la qual cosa Schinas va preferir no esplaiar-se i es va remetre al rebuig de la Unió Europea de l’ús de la violència com a solució política.

Ahir a la tarda, Rajoy va tenir una conversa amb el president de la CE, Jean-Claude Juncker, en la qual el mandatari europeu va mostrar el seu suport a la legalitat espanyola. El Parlament Europeu celebrarà demà una sessió especial per tractar la situació a Catalunya. D’altra banda, el president francès, Emmanuel Macron, i el ministre d’exteriors alemany, Michael Roth, van mostrar el seu suport a Mariano Rajoy i van posar èmfasi en el seu compromís en la “unitat constitucional d’Espanya”.

Al-Hussein es va mostrar “molt pertorbat” per les escenes d’abusos policials vistos diumenge passat a Catalunya i va demanar que s’investiguin els casos per veure si es tracten d’una violació dels drets humans. “Amb centenars de persones ferides, insto les autoritats espanyoles que s’assegurin una investigació rigorosa, independent i imparcial sobre tots els actes de violència. Les respostes de la policia han de ser sempre proporcionades i necessàries”, va assenyalar el màxim mandatari de l’ONU en drets humans en un comunicat.

Al-Hussein va destacar també que creu “fermament que la situació actual s’hauria de resoldre a través del diàleg polític, amb total respecte a les llibertats democràtiques”, alhora que feia una crida al Govern espanyol perquè “sense demora” accepti les peticions de visites de tots els experts en drets humans de l’ONU que desitgin investigar els successos, sense especificar de quins dels més de 50 experts que té l’organització es tracten.

tracking