SEGRE

CORRUPCIÓ POLÍTICA

Un any jutjant el ‘cas Gürtel’

La macrocausa encara la recta final a partir del 9 d’octubre || Ha propiciat que per primera vegada un president en actiu testifiqui en un judici

El president del tribunal, Ángel Hurtado, al costat de dos magistrats, durant el judici de Gürtel.

El president del tribunal, Ángel Hurtado, al costat de dos magistrats, durant el judici de Gürtel.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici per la primera època de Gürtel compleix avui un any, un nou rècord en aquesta causa, que va començar la seua etapa el 2009 i que per primera vegada ha portat a declarar com a testimoni davant d’un tribunal un president del Govern en actiu. L’enjudiciament de la primera època de Gürtel (1999-2005), derivat de la causa principal que s’ha instruït a l’Audiència Nacional, és ja un dels judicis més llargs de la història judicial, només superat pel del cas Malaya.

El proper dia 9 encararà ja la fase final amb l’exposició de les conclusions definitives per part de la Fiscalia i de les acusacions i dos dies després serà el torn de les defenses dels 37 acusats en aquest judici, entre els quals destaca l’extresorer del PP Luis Bárcenas.

És un dels judicis més llargs de la història d’Espanya, només superat pel ‘cas Malaya’

Posteriorment, tots ells exposaran els seus respectius informes al llarg del mes de novembre i abans de deixar el judici vist per a sentència els acusats podran fer ús del seu dret a l’última paraula.

La vista oral va començar amb tots els acusats en llibertat, però al febrer els considerats capitostos de la trama, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez El Bigotes, van ingressar a la presó en compliment de la condemna que els va ser imposada per una de les peces valencianes de la trama. Una de les declaracions més importants va ser la de Correa, que va provocar la reobertura de la causa sobre la caixa B del PP, pendent de judici. Una altra de les declaracions més esperades va ser la de Bárcenas, que es va centrar a desmuntar les acusacions de Correa. Després del pas dels acusats, al febrer va arribar el torn dels responsables civils com a partícips a títol lucratiu en beneficis obtinguts per la trama. Entre ells, el PP, el representant legal del qual es va acollir al seu dret a no declarar, i l’exministra de Sanitat Ana Mato, que va comparèixer davant del tribunal com a beneficiària de regals de la trama al seu exmarit i exalcalde de Pozuelo, Jesús Sepúlveda, que també s’asseu al banc dels acusats. El president del Govern central, Mariano Rajoy, va declarar com a testimoni el 26 de juliol. En la seua compareixença, va negar el finançament il·legal del PP. També va declarar com a testimoni Esperanza Aguirre, la visita de la qual als jutjats va coincidir amb el cas Lezo.

tracking