SEGRE

EUA TENSIÓ NUCLEAR

Donald Trump està disposat a trencar l’acord nuclear amb l’Iran a l’esquena dels seus socis

Assegura que farà un anunci sobre aquest assumpte “d’aquí a molt poc” || Teheran acusa els EUA d’haver violat “el cos i l’esperit” del pacte atòmic i la Unió Europea avisa que no hi haurà renegociació

El president dels Estats Units, Donald Trump.

El president dels Estats Units, Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va manifestar ahir que està a punt d’anunciar la seua decisió sobre si s’ha de revisar l’acord nuclear de l’Iran, després que nombrosos mitjans nord-americans asseguressin que el mandatari ha decidit fer-ho. “Sentireu parlar de l’Iran d’aquí a molt poc temps”, va dir Trump al ser preguntat pels periodistes abans de reunir-se amb diversos alts càrrecs militars.

Trump va reiterar la seua creença que Teheran no compleix l’“esperit” de l’acord que va acordar amb els Estats Units, llavors governats per Barack Obama, i cinc potències mundials més, Alemanya, Xina, Rússia, França i el Regne Unit.

El Govern iranià estaria disposat a negociar el seu programa de míssils balístics amb Occident

“No hem de permetre que l’Iran obtingui armes nuclears. El règim iranià dóna suport al terrorisme i exporta la violència, el vessament de sang i el caos a tot el Pròxim Orient”, va continuar.

El Govern nord-americà ha de decidir abans del dia 15 d’octubre si certifica o no si l’Iran compleix amb els termes de l’acord, conegut formalment com el Pla d’Acció Integral Conjunt (JCPOA), que imposa restriccions a les seues capacitats nuclears a canvi d’alleujament de sancions.

Aquesta situació ha provocat un acalorat debat dins de l’Administració amb alguns alts funcionaris, argumentant que els EUA ho han de certificar per l’interès d’evitar una nova escalada de tensions amb Teheran.

La decisió de Trump no suposa la sortida dels Estats Units de l’acord amb l’Iran, però sí que obre un procés que podria desembocar en la represa de les sancions a Teheran pel seu programa nuclear, un pas que probablement suposaria el final del pacte que uneix aquests dos països i les altres cinc potències esmentades.

Per la seua part, l’important aiatol·là iranià Ahmad Khatami, responsable de la pregària de divendres a Teheran, va assegurar que els Estats Units han violat “el cos i l’esperit” de l’acord nuclear.

Les autoritats iranianes van anar fins i tot més enllà i van assegurar que han contactat amb el grup de potències amb les quals ja van negociar l’acord nuclear subscrit l’any 2015 per confirmar que estan oberts a discutir el futur del seu programa de míssils balístics, en un intent per rebaixar les suspicàcies sobre la seua controvertida indústria armamentística.

D’altra banda, la UE va avisar l’Administració Trump que l’acord nuclear iranià “no pot renegociar-se”.

El dirigent nord-americà es va proclamar en reiterades ocasions com un clar defensor de la Segona Esmena de la Constitució dels Estats Units, on queda recollit el dret a la possessió d’armes.

Trump havia esquivat fins al moment les preguntes sobre si promouria algun tipus de canvi legislatiu després de l’atac.

L’Associació Nacional del Rifle (NRA), per la seua part, advoca per aprovar “regulacions addicionals” que limitin la venda d’aquest tipus d’aparells, en una rara concessió del lobby armamentístic amb la qual volen impedir “futures tragèdies”.

Washington estudia prohibir modificacions d’armes de focDonald Trump va assenyalar que l’Administració estudiarà prohibir la venda dels mecanismes que permeten convertir un fusell semiautomàtic en una arma automàtica, després de la matança que va tenir lloc diumenge a la localitat de Las Vegas, en la qual van morir cinquanta-nou persones i més de 500 van patir ferides.

tracking