SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

La Fiscalia demana jutjar Sarkozy per corrupció i tràfic d’influències

Per l’anomenat ‘cas de les escoltes’ || Fets que es remunten a les indagacions del presumpte finançament de campanyes per part del règim libi de Gaddafi

Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Nacional Financera ha sol·licitat que l’expresident de França Nicolas Sarkozy sigui jutjat per corrupció, tràfic d’influències i violació del secret professional en l’anomenat cas de les escoltes, va indicar ahir el diari Le Parisien.

La Fiscalia, la petició de la qual hauran de validar els jutges d’instrucció, també va reclamar aquesta setmana que s’asseguin al banc dels acusats del Tribunal Correccional el seu advocat, Thierry Herzog, i l’antic magistrat Gilbert Azibert. La investigació es va donar per finalitzada el 2016, però diversos recursos han allargat el procés.

Sócrates va ser detingut el 2014 per sospites de corrupció, blanqueig de capitals i frau fiscal

El juliol del 2014, Sarkozy va ser imputat en aquest mateix cas per corrupció activa, tràfic d’influències i encobriment de la violació del secret professional. Els magistrats li havien punxat el telèfon arran de les sospites que hauria pogut rebre finançament del règim libi de Moammar al-Gaddafi (1969-2011) durant la campanya que el 2007 el va portar a l’Elisi.

Per casualitat, en aquestes escoltes van descobrir converses entre l’expresident francès i el seu advocat de les quals es deduïa que miraven d’obtenir, a través d’Azibert, informació secreta d’un altre sumari que investigava si Liliane Bettencourt, hereva de l’imperi cosmètic L’Oréal, li va finançar il·legalment la campanya de l’any 2012.

El març de l’any passat, el Tribunal Suprem va validar de forma definitiva la gairebé totalitat de les escoltes a l’expresident sobre les quals se sustenta la seua inculpació, la qual cosa va deixar oberta la via per a un possible judici.

Segons aquest mitjà, les investigacions de la Fiscalia van concloure que Sócrates va rebre trenta-dos milions d’euros en suborns i la confiscació dels béns servirà per garantir el pagament en favor de l’Estat si l’excap del Govern lusità (2005-2011) acaba sent condemnat. Les propietats confiscades són tres apartaments que va vendre la mare de Sócrates al seu suposat testaferro, l’empresari Carlos Santos Silva, en el que els investigadors sospiten que va ser un esquema de blanqueig de capitals.

Així mateix, s’ha confiscat una finca a la regió d’Alentejo en la qual en l’actualitat apareix com a titular l’exdona de l’antic primer ministre, Sofia Fava, que també figura com a implicada en aquest cas Sócrates.

En aquest sentit, José Sócrates va ser detingut el novembre del 2014 a l’aeroport de Lisboa per sospites de corrupció, blanqueig de capitals i frau fiscal que el van portar a estar-se gairebé deu mesos en presó preventiva, i va estar un altre mes i mig més en presó domiciliària.

Ordenen confiscar propietats del lusità José SócratesLa Fiscalia portuguesa ha ordenat confiscar tres habitatges i una finca que suposadament pertanyen a l’exprimer ministre José Sócrates com a garantia en cas que finalment sigui condemnat per corrupció, segons va informar ahir el setmanari lusità Expresso.

Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy.EFE

tracking