SEGRE

INTERNACIONAL ARMES NUCLEARS

Trump alerta que “només una cosa funcionarà” contra Corea del Nord

El president dels Estats Units deixa entreveure una resposta militar contra les amenaces del règim de Pyongyang || Kim Jong-un manté la seua posició

El president dels EUA, Donald Trump, en roda de premsa.

El president dels EUA, Donald Trump, en roda de premsa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va afirmar ahir que “només una cosa funcionarà” per fer front a les amenaces de Corea del Nord i va insistir que, segons el seu parer, anys de diàleg amb el règim de Pyongyang no han servit de res. “Presidents i les seues administracions han estat parlant amb Corea del Nord durant 25 anys, els acords realitzats i les quantitats massives de diners pagats no han funcionat”, va comentar Trump al seu compte de Twitter. Segons el mandatari, els acords amb Corea del Nord han estat “violats abans que la tinta estigués seca” i els negociadors nord-americans han estat “enganyats”. “Em sap greu, però només una cosa funcionarà!”, va concloure Trump sense especificar si es refereix a dur a terme una acció militar contra el règim de Pyongyang, una solució que ha dit moltes vegades que no descarta.

Els tuits d’ahir de Trump es produeixen, d’altra banda, només dos dies després que, acabada una reunió amb alts càrrecs militars a la Casa Blanca, el president suggerís que aquell moment representava “la calma abans de la tempesta”. Trump ha apostat per la retòrica dura com a resposta als programes nord-coreans d’armes nuclears i míssils balístics, i durant el discurs del mes passat davant de l’Assemblea General de l’ONU va amenaçar de “destruir totalment” Corea del Nord si continuava amb les provocacions.

Al seu torn, el líder nord-coreà Kim Jong-un va tornar a defensar el seu “valuós” programa nuclear per fer front a les amenaces dels EUA, coincidint amb les declaracions de Donald Trump. Mentre Corea del Nord celebra fins demà dos importants aniversaris per al règim, els mitjans nord-coreans van recollir ahir el missatge de Kim, que va qualificar de “total ment encertat” la seua política d’apostar de manera simultània pel desenvolupament de l’economia i de l’arsenal nuclear. A més, Kim va assegurar que les seues armes nuclears són un “poderós element de dissuasió”. “Salvaguarden fermament la pau i la seguretat a la península coreana i el nord-est d’Àsia”, va assegurar. En les últimes setmanes, Corea del Nord ha llançat dos míssils sobre el Japó i ha realitzat el sisè assaig nuclear.

L’Iran donarà “una resposta apropiada” als Estats Units? El ministre iranià d’Exteriors, Mohammad Javad Zarif, va assegurar ahir que el país donarà “una resposta apropiada” a la imminent decisió del president nord-americà, Donald Trump, de certificar o no el compliment per part de l’Iran de l’acord nuclear subscrit el juliol del 2015 amb el Grup 5+1. “Una vegada que Trump faci els seus comentaris, que ja estan gairebé clars, la República Islàmica de l’Iran donarà una resposta apropiada”, va dir Zarif als periodistes, segons l’agència Tasnim. Trump ha de comunicar al Congrés abans del dia 15 d’octubre si considera que l’Iran compleix les seues obligacions sota el pacte firmat amb el G5+1, integrat pels Estats Units, Rússia, Xina, França i Regne Unit, més Alemanya. Està previst que Donald Trump declari la revisió de l’acord pel Congrés perquè no va amb “l’interès nacional” dels Estats Units, la qual cosa pot implicar el principi del final del pacte.

tracking