SEGRE

CORRUPCIÓ CAS GÜRTEL

La Fiscalia manté la petició de 125 anys de presó per a Correa i rebaixa la de Bárcenas

A l’extresorer del PP li descompta un delicte atribuït contra la Hisenda Pública || Anticorrupció demana la condemna del Partit Popular i de l’exministra Ana Mato per lucrar-se amb la trama corrupta

L’extresorer del PP Luis Bárcenas, a l’arribar a l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares.

L’extresorer del PP Luis Bárcenas, a l’arribar a l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Anticorrupció va elevar ahir a definitives les peticions de presó per als 37 acusats en la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), mantenint la sol·licitud inicial de 125 anys i un mes de presó per al líder de la xarxa corrupta, Francisco Correa, així com per a la majoria dels processats. No obstant, la Fiscalia retira a l’extresorer del PP Luis Bárcenas –per al qual se sol·licitaven 42 anys i mig– un dels vuit delictes contra la Hisenda Pública, el corresponent a l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) del 2009, pel qual li demanaven tres anys. Així, la petició de pena queda en 39 anys i mig de presó.

Les fiscals Concepción Sabadell i Concepción Nicolás mantenen gran part de l’escrit provisional de conclusions, ja que continua demanant les mateixes penes de presó per al capitost de la xarxa corrupta, Francisco Correa; el seu número dos, l’exsecretari d’Organització del PP gallec Pablo Crespo; i el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez El Bigotes.

El Partit Popular defensa que no coneixia els fets encara que acceptarà la sentència

Així mateix, demana que el PP i l’exministra de Sanitat Ana Mato siguin multats amb 245.492 euros i 28.467 euros, respectivament, al considerar-los partícips a títol lucratiu, una condemna civil ja que segons la Fiscalia es van beneficiar del delicte de la trama sense saber de l’origen il·lícit dels diners.

Anticorrupció contempla la modificació de penes per als empresaris Jacobo Gordon, Alfonso García-Pozuelo i l’exregidor d’Hisenda de Pozuelo de Alarcón Roberto Fernández per reconèixer a l’inici del judici els fets imputats. Finalment, demanen per a Gordon cinc mesos de presó, una pena de dos anys per a García-Pozuelo i per a Fernández, onze mesos de presó.

D’altra banda, pel que fa a la seua dona, Rosalía Iglesias, la Fiscalia proposa al tribunal l’alternativa de considerar-la com a cooperadora necessària dels delictes fiscals que comparteix amb el seu marit, atribuint-ne la responsabilitat a l’extresorer popular. En cas d’acollir-se a aquesta alternativa, la pena de Bárcenas podria veure’s augmentada.

Així mateix, ha retirat tots els delictes contra la Hisenda Pública dels quals s’acusava l’exmembre del Comitè Executiu i de la Junta Directiva del PP de Madrid, Alberto López Viejo, i la seua dona, Teresa Gabarra. D’aquesta manera, per a l’exconseller madrileny demanen sis anys i mig menys, és a dir, 39 anys i mig de presó, i per a la seua esposa, un total de quatre anys de presó.

El vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, va defensar que la direcció nacional del seu partit no coneixia els fets que es jutgen de la primera època de la trama Gürtel, que no eren de la seua competència i que en tot cas es demana a més per a ella una responsabilitat civil i no penal. Dit això, va assegurar que respectaran la sentència quan es produeixi.

Investiguen presumpte xantatge entre Zaplana i González a RajoyEl jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que instrueix la causa per la presumpta presumpta caixa B del PP –arran dels denominats papers de Bárcenas– ha demanat al seu company en aquest òrgan i instructor del cas Lezo Manuel García-Castellón la “transcripció íntegra i enregistrament” de la conversa entre l’expresident del PP de Madrid Ignacio González –actualment a la presó– i l’exministre del PP Eduardo Zaplana “sobre l’existència d’un vídeo en el qual es parlaria d’un presumpte xantatge al president del Govern, Mariano Rajoy”.

tracking