SEGRE

El Govern insisteix que la Generalitat és a temps de recuperar la "normalitat"

Santamaría insta Puigdemont a acudir al Congrés a la comissió d’estudi sobre el model territorial

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El Govern insisteix que la Generalitat és a temps de recuperar la "normalitat"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat aquest divendres que les autoritats catalanes "encara estan a temps de recuperar la normalitat institucional" i posar fi a la "inestabilitat" abans que dilluns finalitzi el termini per contestar al requeriment enviat per l’Executiu. En roda de premsa després del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha recordat que el Govern li ha plantejat al president català, Carles Puigdemont "una pregunta senzilla per acabar amb un problema complex", com és que "si sí o si no ha declarat la independència". Per això, la resposta és "molt senzilla", ha indicat, ja que es tracta d’un sí o d’un no i si Puigdemont té "voluntat política" pot tornar al marc de convivència i a l’Estat de dret.

Sáenz de Santamaría ha destacat que s’ha ofert al president de la Generalitat diàleg "en el marc de la llei i al si del Parlament" per la qual cosa ha instat Puigdemont a acudir al Congrés, en concret a la Comissió d’estudi sobre el model territorial, perquè plantegi allà "les seues reflexions i propostes". "Res no és immutable, tot es pot parlar, des del respecte a la regles democràtiques i als drets dels ciutadans (...) aquesta l’única condició i l’únic requisit", ha subratllat la vicepresidenta.

En aquest sentit, ha advertit que és "l’oportunitat més important que té" Puigdemont per rectificar i parar la deriva sobiranista que "no té cap sentit, que només perjudica als catalans", que ha portat a Catalunya a una inestabilitat que té "conseqüències econòmiques" i només serveix per "dividir i empobrir".

De moment, estem "en el primer moment del requeriment" ha explicat Sáenz de Santamaría, el termini del qual acaba dilluns a les deu del matí. "Anem pas a pas", ha insistit, pel que no ha considerat oportú avançar quines mesures s'adoptarien si Puigdemont diu que ha declarat la independència. "Hi ha una discussió de tothom, incloses les files independentistes", segons la vicepresidenta, davant del discurs "clarament ambigu" del president català sobre qui tothom ha especulat molt per la qual cosa l’important és "resoldre aquesta ambigüitat".

Així, ha situat a les mans de Puigdemont la possibilitat d’evitar actuacions posteriors del Govern. "En aquest cap de setmana de reflexió, amb pont pel mig, té la capacitat per restaurar la convivència entre els catalans", ha dit Sáenz de Santamaría. Ha explicat que el requeriment enviat pel president és un pas "previ" a l’article 155 perquè cal donar-lo al president de la Generalitat l’oportunitat de "voluntàriament" tornar a l’ordre constitucional, "en el cas del qual no s’avança més en aquest sentit", ha constatat. "No parlarem de mesures ni ens situarem en futuribles", ha assegurat Sáenz de Santamaría, ja que el que es decideixi després d’aquest pas previ "depèn únicament i exclusivament de la resposta de Puigdemont".

tracking