SEGRE

ORGANISMES INTERNACIONALS

Els EUA abandonen la Unesco per ser “antiisraeliana”

Netanyahu també treu el seu país de l’organisme || Donald Trump se salta el Congrés per atacar l’Obamacare

Trump, després de firmar la nova ordre sobre l’Obamacare.

Trump, després de firmar la nova ordre sobre l’Obamacare.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units van decidir ahir retirar-se de la Unesco, l’organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, a l’entendre que necessita reformar-se i que està dominada per una suposada tendència antiisraeliana, la qual cosa implica un dur cop per al multilateralisme i per a una organització en serioses dificultats econòmiques. Així, va deixar d’aportar econòmicament a l’organització arran de l’entrada en aquesta de Palestina. La directora general de l’organisme, Irina Bokova, va lamentar “profundament” la decisió, que li va ser notificada pel secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va decidir seguir els passos dels EUA i també va abandonar la Unesco. Des del departament d’Estat dels EUA, van dir que “aquesta decisió no s’ha pres a la lleugera i reflecteix les preocupacions dels Estats Units amb els creixents retards en els pagaments a la Unesco, la necessitat d’una reforma fonamental en l’organització i la contínua tendència anti-Israel”.

D’altra banda, Hamas i el partit nacionalista Al-Fatah van acordar ahir al Caire diverses mesures per aplicar la reconciliació i enfortir el Govern de l’Autoritat Nacional Palestina perquè pugui assumir de manera total les seues funcions a la Franja de Gaza. En una roda de premsa celebrada al finalitzar la ronda de diàleg, el representant d’Al-Fatah, Azam al-Ahmad, i el de Hamas, Saleh al-Arouri, van assegurar que el primer pas cap a aquesta reconciliació serà reforçar el Govern palestí. El Govern israelià té previst demanar que la comunitat internacional verifiqui si la reconciliació palestina s’ajusta als seus estàndards.

Hamas i Al-Fatah acorden les mesures de la reconciliació, entre les quals reforçar el Govern

En un altre ordre, el president dels EUA, Donald Trump, va firmar ahir una ordre executiva dissenyada per alleujar els ciutadans davant d’alguns requisits de l’Obamacare. Per fer-ho, va recórrer al mecanisme denominat decisió executiva, potestat exclusiva del president, amb la qual se salta el Congrés, on els seus esforços per derogar la reforma sanitària d’Obama ha estat en va.

tracking