SEGRE

UNIÓ EUROPEA

La UE posa límit al fre en vendes de terres agràries

Adverteix els estats membres que han de complir les normes comunitàries || Alerta contra “restriccions desproporcionades”

Camp de fruiters a Aitona.

Camp de fruiters a Aitona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va publicar ahir una sèrie de directrius per aclarir les condicions que permeten als països del bloc comunitari restringir la venda de terres de cultiu amb l’objectiu d’evitar l’especulació “excessiva” i la concentració de la propietat. L’Executiu comunitari va recordar que els estats membres poden posar condicions a aquestes transaccions per preservar les comunitats agràries i promocionar una agricultura sostenible, però aquestes restriccions han de complir les normes europees, en particular les de lliure moviment de capitals.

Brussel·les també va recordar que el 2015 va obrir procediments d’infracció a alguns països per discriminar inversors d’altres socis de la UE i per crear “restriccions desproporcionades” a les inversions transfrontereres. Així, el document de la Comissió Europea va destacar que algunes de les restriccions que poden permetre’s amb algunes condicions són requerir l’autorització prèvia de les autoritats nacionals, establir límits sobre la mida de les terres que es volen adquirir i la intervenció estatal dels preus. També seria possible incloure drets preferents que permetin a algunes categories de compradors –com agricultors arrendataris, veïns o copropietaris– adquirir zones de cultiu abans que altres compradors interessats. En canvi, la legislació europea no permet establir restriccions “discriminatòries”, com requisits generals de residència com a condicions prèvies per a la compra de terres. Brussel·les va assenyalar, a més, que altres restriccions a la inversió transfronterera també són il·legals i va posar l’accent a prohibir la compra de terres a companyies específiques, exigir qualificacions o imposar obligacions per exercir agricultura no comercial.

La UE dóna suport al pacte sobre noves regles per lluitar contra el dúmping d’exportadors xinesos

Així mateix, l’Eurocambra va donar el vistiplau a establir una nova normativa amb la qual detectar i corregir les distorsions al mercat per pràctiques deslleials, com les exportacions d’acer xinès a preu per sota de mercat.

tracking