SEGRE

POLÍTICA TERRORISME

Brussel·les rebutja que els 28 tanquin les fronteres Schengen com a norma

Si volen limitar el pas, els estats hauran de demostrar que han aplicat altres mesures abans || La UE adverteix que “si el tractat mor, Europa morirà”

Policies danesos fan un control a la frontera amb Alemanya, en una foto d’arxiu.

Policies danesos fan un control a la frontera amb Alemanya, en una foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va defensar ahir que l’espai sense fronteres Schengen “està viu” i que la reintroducció de controls sistemàtics en els límits interiors “no pot ser la nova regla”, malgrat que Alemanya, França i quatre països més van anunciar noves pròrrogues de la vigilància reforçada que apliquen a les fronteres des de fa dos anys. “Els controls interiors no poden convertir-se en la nova regla, definitivament no poden. Per això proposem una reforma que permeti als estats membres respondre a l’amenaça de seguretat, sense danyar la llibertat de moviment”, va indicar Dimitris Avramopoulos, comissari europeu de Migració, Afers Interns i Ciutadania en una roda de premsa al finalitzar una reunió de ministres de l’Interior de la Unió Europea a Luxemburg.

En aquesta trobada, els Vint-i-vuit van discutir per primera vegada la proposta de Brussel·les d’esmenar el Codi de Fronteres Schengen per ampliar de dos a tres anys el temps màxim en el qual es podran realitzar controls interiors per risc terrorista. La pròrroga màxima estarà condicionada al vistiplau previ dels Vint-i-vuit i al fet que el país en qüestió demostri que ha aplicat altres mesures contundents a nivell nacional, com la declaració de l’estat d’emergència. Són condicions amb les quals Avramopoulos va assegurar que es pretén protegir “l’important equilibri” amb què respondre a l’amenaça terrorista “sense danyar la lliure circulació”. Els canvis que proposa l’Executiu comunitari responen a les exigències de París i Berlín de reformar les regles actuals, que consideren insuficients per respondre al nou context d’amenaça terrorista i demanaven poder aplicar els controls fins a quatre anys.

“Entenc les preocupacions dels estats membres, en especial pel que fa a la seguretat, però Schengen està viu i així ha de seguir. Si Schengen mor, Europa morirà”, havia advertit Avramopoulos amb contundència unes hores abans, a l’arribar a la reunió a Luxemburg.

Els sis països que ja apliquen aquests controls excepcionals han defensat la necessitat de continuar-ho fent per raons de seguretat.

tracking