SEGRE

CRISI POLÍTICA

Trump crida a corregir l’acord nuclear amb l’Iran i amenaça d’anar-se’n

Deixarà de certificar que la suspensió de sancions és apropiada || Multa el Cos de Guardians de la Revolució iraniana per terrorisme, i indigna Teheran

El president dels Estats Units, Donald Trump, ahir a la Casa Blanca.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ahir a la Casa Blanca.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va demanar ahir al Congrés i als seus aliats internacionals que treballin amb ell per corregir els “defectes greus” de l’acord nuclear assolit amb l’Iran i cinc països més, i va advertir que, si no aconsegueix modificar-lo, Washington abandonarà el pacte. Trump va anunciar que, encara que ara per ara no es retira de l’acord, sí que eliminarà la certificació que ell ha de fer regularment al Congrés que “la suspensió de sancions és apropiada i proporcionada respecte de les mesures que l’Iran” està prenent per limitar el seu programa nuclear. “Treballarem amb el Congrés i els nostres aliats per afrontar els molts defectes greus de l’acord”, va dir Trump. En concret, Trump vol corregir les “febles inspeccions” que, segons el seu parer, preveu l’acord; fer front al “programa de míssils balístics” de Teheran, i eliminar les “dates de caducitat” de les restriccions imposades sobre el programa nuclear iranià, que en alguns casos expiren després d’entre deu i vint-i-cinc anys. Les reaccions no es van fer esperar. El president de l’Iran, Hassan Rouhani, va dir que el seu país respectarà l’acord nuclear assolit amb sis potències més mentre hi hagi reciprocitat per part dels altres signants. Rouhani va parlar per telèfon amb el president francès, Emmanuel Macron, i aquest va obrir la porta a visitar pròximament Teheran.

L’Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, va deixar clar que el president nord-americà no té poder per acabar l’acord nuclear iranià i ha deixat clar que la comunitat internacional seguirà aplicant-lo i no es renegociarà. El Regne Unit, França i Alemanya van anunciar que continuen compromesos amb el pacte. El Kremlin va donar ple suport a l’acord i, a més, va assegurar que l’abandó de l’acord per part dels EUA causaria un gran mal a la seguretat mundial.

D’altra banda, els Estats Units van sancionar ahir el Cos dels Guardians de la Revolució iraniana (IRGC, en anglès) per donar suport al terrorisme, un pas que promet disparar les tensions amb Teheran, que va advertir que tractarà els Estats Units com “un país terrorista”, si actua contra aquest cos d’elit.

tracking