SEGRE

DEFENSA INVESTIGACIÓ

Una fallada a l’aterrar o un esvaïment, possibles causes de l’accident de l’Eurofighter

El pilot mort, que va poder haver evitat una matança, condecorat pel ministeri de Defensa a títol pòstum || Família, amics i autoritats acomiaden el capità Borja Aybar en un funeral íntim

Fotografia facilitada pel ministeri de Defensa del capità de l’Exèrcit de l’Aire Borja Aybar.

Fotografia facilitada pel ministeri de Defensa del capità de l’Exèrcit de l’Aire Borja Aybar.MINISTERIO DE DEFENSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fallada d’un mecanisme que només es posa en marxa en el moment de l’aterratge o bé un esvaïment del pilot són les causes més probables de l’accident del caça bombarder Eurofighter en el qual dijous va perdre la vida el capità Borja Aybar, quan tornava a la base de Los Llanos (Albacete) després de participar en la desfilada del 12 d’octubre.

Segons l’excomandant de vol Javier del Campo, en el cas del sinistre del caça bombarder, s’ha d’analitzar tant la possible causa de l’accident com per quin motiu el pilot no va accionar el sistema de fuita de l’avió, a pesar de comptar amb un seient ejectable d’última generació. Segons el seu parer, i segons va detallar, això pot explicar-se pel fet que el pilot patís un esvaïment en ple vol, la qual cosa també explicaria l’accident, o que es tractés d’una acció premeditada per controlar el lloc en el qual queia l’avió i evitar una tragèdia de més proporcions.

El pilot, Borja Aybar, tenia només 34 anys i era pare d’un nadó de pocs mesos

Un altre factor que hauria pogut provocar el sinistre, segons Del Campo, és la fallada d’algun dels sistemes que s’activen només en la fase d’aterratge. “Hi ha uns mecanismes d’aproximació que no s’havien tocat fins a aquell moment”, va insistir. Segons va recordar, l’avió no explota a l’aire, sinó que xoca contra el terra d’una peça. “Té tot l’aspecte de ser alguna cosa relacionada amb alguna maniobra molt lligada a l’última part del vol”, va insistir.

Un jutjat d’instrucció d’Albacete i la comissió d’accidents militars investigaran de forma paral·lela l’accident de l’Eurofighter.

La base aèria de Los Llanos va acollir ahir un funeral en la memòria del capità, al qual va assistir la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Aquesta va condecorar a títol pòstum amb la Creu al Mèrit Aeronàutic amb Distintiu Groc el pilot mort.

El capità, que pertanyia a la 61a promoció de l’Exèrcit de l’Aire, era natural de Puertollano (Ciudad Real), tenia 34 anys i era pare d’un fill de pocs mesos.

L’aparell, un Eurofighter Typhoon, pertanyia a l’Ala 14 de l’Exèrcit de l’Aire i, minuts abans del sinistre, havia solcat el cel de la ciutat de Madrid davant de les principals autoritats del país, començant pel rei Felip VI, en la desfilada del 12-O. Aquest caça bombarder està considerat un dels avions de combat més sofisticats del món i té un cost unitari d’aproximadament noranta milions d’euros.

En un comunicat, ERC va circumscriure els comentaris a l’“àmbit estrictament personal” i va mostrar el seu enèrgic rebuig dels fets, alhora que va manifestar el seu condol als familiars i als amics del pilot mort.

El portaveu del Govern de Castella-la Manxa, Nacho Hernando, va veure “fastigós” que qualsevol persona pugui burlar-se de la mort d’una altra, però “encara menys” de la del pilot mort, la professió del qual “era defensar-nos als que no ens podem defensar pels nostres propis mitjans”.

Vox ha denunciat, davant de la Fiscalia General de l’Estat, Domingo Mir per aquest tuit.

ERC suspèn un militant que va fer broma amb l’accidentERC ha suspès la militància del coordinador del seu Grup Municipal a l’Hospitalet de Llobregat, Domingo Mir, després que publiqués al seu compte de Twitter: “Per quan els controls d’alcoholèmia a l’aire?”, com a resposta a una notícia sobre el pilot mort en l’accident aeri de Los Llanos.

tracking