SEGRE

Puigdemont no precisa si va declarar la independència i demana una reunió

La resposta del president reclama també aturar "la repressió contra el poble i el govern de Catalunya"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont

Puigdemont no precisa si va declarar la independència i demana una reunió a RajoyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Pugdemont, ha ofert aquest dilluns per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, un marge de "dos mesos" per dialogar i li ha proposat de concretar "com més aviat millor" una reunió per explorar acords, sense aclarir si ha declarat la independència de Catalunya.

A les 10.00 hores d’avui expirava el termini marcat pel Govern de l’Estat perquè Puigdemont respongués al seu requeriment sobre si el passat 10 d’octubre va declarar o no la independència de Catalunya en la seua compareixença al Parlament, però el president de la Generalitat, en la seua missiva, no ho concreta i adjunta les referències documentals de la seua intervenció, així com de la llei del referèndum i els resultats de l’1-O, entre altres enllaços. Puigdemont, en canvi, remarca que en tot cas els efectes del "mandat polític sorgit de les urnes l’1 d’octubre" estan "suspesos" perquè la seua "voluntat" és "trobar la solució i no l’enfrontament". "La nostra intenció és recórrer el camí de forma acordada tant en el temps com en les formes. La nostra proposta de diàleg és sincera i honesta. Per tot això, durant els propers dos mesos, el nostre principal objectiu és citar-lo a dialogar i que totes aquelles institucions i personalitats internacionals, espanyoles i catalanes que han expressat la seua voluntat d’obrir un camí de negociació tinguin l’oportunitat d’explotar-lo", assenyala dirigint-se a Rajoy. D’aquesta manera, agrega Puigdemont, "comprovarem el compromís, de cadascuna de les parts, en trobar una solució acordada".

En la seua missiva, de dos folis més uns altres dos amb una vintena de referències documentals, Puigdemont li trasllada dos peticions. La primera és que "reverteixi la repressió contra el poble i el govern de Catalunya". I recorda que per avui estan citats a declarar "com a imputats" davant de l’Audiència Nacional el president de l’ANC, Jordi Sánchez, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. Puigdemont també esmenta la "intervenció i congelació de comptes bancaris" de la Generalitat, la "censura d’internet i de mitjans de comunicació", la "violació del secret postal", les "detencions de servidors públics" i la "brutal violència policial exercida contra població civil pacífica el dia 1 d’octubre", que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. "La nostra proposta de diàleg és sincera, malgrat tot l’ocorregut, però lògicament és incompatible amb l’actual clima de creixent repressió i amenaça", subratlla.

La segona petició que dirigeix a Rajoy és concretar "com més aviat millor" una reunió que els permeti "explorar els primers acords", per no deixar que "es deteriori més la situació": "Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo de cara, estic segur que podem trobar el camí de la solució", conclou.

Puigdemont reconeix que "li va sorprendre" que en el seu requeriment Rajoy anunciés la seua predisposició a aplicar l’article 155 de la Constitució "per suspendre l’autogovern de Catalunya", després que un dia abans el president català, "atenent la petició de nombroses personalitats i institucions internacionals, espanyoles i catalanes", plantegés una "oferta sincera de diàleg". Una oferta que, segons recalca, no va ser una mostra de "debilitat" sinó una "proposta honesta per trobar una solució a la relació entre l’Estat espanyol i Catalunya".

Puigdemont assenyala que l’1-O "més de dos milions de catalans van encomanar al Parlament el mandat democràtic de declarar la independència" i recorda que hi cal sumar el 47,7% d’electors que van votar "forces independentistes" en les eleccions catalanes de 2015, mentre que "les forces explícitament contràries a ella van obtenir un 39,1%" dels sufragis. "Acceptar la realitat és el camí per resoldre els problemes", remarca Puigdemont, abans d’afegir: "La prioritat del meu govern és buscar amb tota la intensitat la via del diàleg. Volem parlar, com ho fan les democràcies consolidades, sobre el problema que li planteja la majoria del poble català que vol emprendre el seu camí com a país independent en el marc europeu".

DOCUMENT. Consulta la carta de Puigdemont a Rajoy

tracking