SEGRE

POLÍTICA UNIÓ EUROPEA

La UE dóna suport en bloc a l’acord nuclear i amenaça Pyongyang

Vint països advoquen per la cooperació reforçada en Defensa || La sortida del Regne Unit, tema central de la jornada d’avui en la cimera celebrada a Brussel·les

La primera ministra britànica, Theresa May, una de les protagonistes de la cimera, centrada en el Brexit.

La primera ministra britànica, Theresa May, una de les protagonistes de la cimera, centrada en el Brexit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’estat i de Govern de la Unió Europea van fer ahir pinya amb l’acord nuclear iranià després de l’anunci del president nord-americà, Donald Trump, de no certificar-lo i deixar en mans del Congrés dels Estats Units la decisió sobre la reintroducció de sancions a l’Iran, i van amenaçar Corea del Nord amb “més reaccions” si aquesta no compleix “plenament i incondicionalment, sense dilació”, les seues obligacions internacionals. “El Consell Europeu reafirma el ple compromís amb l’acord nuclear de l’Iran”, van subratllar els líders en el text de conclusions que van aprovar a la cimera. Van denunciar el comportament “inacceptable” de Corea del Nord, que veuen com “una amenaça significativa”, i van instar Pyongyang a complir “plenament i incondicionalment, sense dilació”, les seues obligacions amb l’ONU i abandoni els seus programes nuclear i balístic de manera “completa, verificable i irreversible”.

A més, una vintena de països espera sumar-se a la cooperació estructurada permanent en defensa que es llançarà “abans de final d’any”, incloent-hi Espanya, França, Alemanya i Itàlia, que formen el nucli dur dels estats que més empenyen per avançar en el reforç de la defensa continental. “Avui estem en posició d’informar que estem llestos per tenir al novembre una notificació sobre la cooperació estructurada permanent, que després serà llançada abans del desembre”, va avançar l’alta representant de Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini. En un altre ordre de coses, una majoria de països insisteix en la necessitat de no trencar la cooperació amb Turquia, clau en molts àmbits com la lluita antiterrorista o per aturar la crisi de refugiats, i consideren que “no es guanyaria gaire anant més enllà de constatar el que ja és de facto”, que les negociacions d’adhesió estan congelades. A la cimera, que continua avui, el Brexit serà el tema central del matí, just l’endemà que la primera ministra britànica, Theresa May, fes una crida a través de la xarxa social Facebook als ciutadans comunitaris residents al Regne Unit a quedar-se al país posteriorment a la seua sortida de la Unió Europea, prevista per al 2019.

tracking