SEGRE

ESNOTICIA

Rajoy posa en marxa l’article 155 i Puigdemont avisa que hi haurà DUI

Amb l’aval del Partit Socialista, després de no donar per bona la carta del president

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va deixar ahir clar a Mariano Rajoy que si aplica l’article 155 de la Constitució el Parlament podrà votar la declaració d’independència. Tot just uns minuts després, es va anunciar un Consell de Ministres per demà precisament per activar la via per suspendre competències.

Minuts abans que acabés el termini fixat des de Madrid, Carles Puigdemont va enviar una carta a Mariano Rajoy en la qual adverteix que “si el Govern de l’Estat persisteix a impedir el diàleg i continuar la repressió”, el Parlament “podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal d’independència que no va votar el dia 10”. Després que dilluns passat enviés a Rajoy una primera resposta al seu requeriment, en la qual no concretava si havia proclamat la independència i oferia obrir un període de dos mesos per dialogar, ahir finalitzava el segon termini perquè Puigdemont aclarís els dubtes de l’Executiu central, que ha decidit activar l’article 155 de la Constitució. A la seua nova carta, Puigdemont sí que subratlla explícitament que en la seua compareixença del 10 d’octubre el Parlament “no va votar” cap declaració d’independència i recalca que la seua “suspensió continua vigent”. Recorda els “esforços i la nostra voluntat de diàleg” mentre adverteix que “l’única resposta sigui la suspensió de l’autonomia indica que no s’és conscient del problema i que no es vol parlar”.

Pocs minuts després, Mariano Rajoy remetia una carta a Puigdemont en la qual considera que no ha respost al requeriment i segueix endavant amb el procés per activar l’article 155. De fet, demà dissabte hi haurà un Consell de Ministre, com a primer pas, i la ratificació arribarà previsiblement el dia 30 per part del ple del Senat, on és necessària la majoria absoluta. El PP, que hi té els parlamentaris suficients, s’ha assegurat el suport de PSOE i Ciutadans i amb això almenys el 81% dels vots de la Cambra.

El document del Govern central al Senat ha d’incloure les mesures que proposa i la justificació. El Senat crearà una comissió que requerirà al·legacions a Puigdemont, mentre que els grups podran presentar esmenes.

En la primera reacció pública a la carta de Puigdemont, el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que s’aprovaran mesures a l’empara de l’article 155 de la Constitució per “restaurar la legalitat” a Catalunya, “recuperar la convivència pacífica” i “frenar el deteriorament de la inseguretat política i jurídica”. De fet, va subratllar amb rotunditat que “ningú dubti” que l’Executiu central farà passos en aquesta direcció. Després d’aquest encreuament de missives, la d’ahir va ser una jornada de reunions intenses. D’una banda, de Junts pel Sí i la CUP al Parlament, que preveuen una reunió de portaveus dilluns per analitzar la fórmula i el moment de la declaració d’independència. I de l’altra, de membres de l’Executiu central amb el Partit Socialista per coordinar a la Moncloa les mesures que es volen aplicar a Catalunya.

El PSOE demana una intervenció breu i limitadaEl PSOE defensa una aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya “el més breu possible” en el temps i “molt limitat” a “restablir la normalitat” en un territori en el qual els seus governants s’han situat “fora de la llei”, la qual cosa passa per convocar eleccions quan es pugui i preservar la prestació dels serveis públics per no perjudicar els ciutadans, segons el secretari d’Organització, José Luis Ábalos. Va avisar el president, Carles Puigdemont, que encara pot fer marxa enrere si rectifica abans del ple del Senat.

tracking