SEGRE

TRIBUNALS

Fiscalia es querellarà contra Puigdemont per rebel·lió si declara independència

Un delicte que el Codi Penal castiga amb fins trenta anys de presó

Fiscalia es querellarà contra Puigdemont per rebel·lió si declara independència

Fiscalia es querellarà contra Puigdemont per rebel·lió si declara independènciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia General de l’Estat prepara una querella per un delicte de rebel·lió contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant de la hipòtesi que el responsable del Govern català dugui a terme una declaració unilateral d’independència.

Fonts de la Fiscalia han indicat a Efe que l’òrgan treballa des de fa setmanes en l’elaboració de la querella per rebel·lió, un delicte que el Codi Penal castiga amb fins trenta anys de presó.

El president de la Generalitat va assegurar en una carta remesa dilluns passat al president del Govern, Mariano Rajoy, que si l’Executiu persistia "a impedir el diàleg i continuar la repressió" el parlament català "podrà procedir, si l’estima oportú, a votar la declaració formal d’independència que no va votar el dia 10".

Amb la querella ja gairebé ultimada, la Fiscalia General de l’Estat no ha decidit encara davant de quin tribunal la interposaria, la qual cosa depèn dels diferents escenaris que s’obririen amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per desobediència del govern de la Generalitat a les obligacions que li imposa la llei.

No obstant això, segons apunten fonts jurídiques, la querella es remetria amb tota probabilitat al Tribunal Suprem, en el cas que el ministeri públic consideri que els fets atribuïts a Puigdemont afecten a tot el territori espanyol i fins i tot s’han comès a l’estranger, com és el cas d’alguns webs vinculats al referèndum que estaven allotjades en servidors d’altres països.

Altra de les possibilitats és que l’aplicació de l’article 155 comporti la inhabilitació de Carles Puigdemont com president de la Generalitat i fins i tot el seu possible cessament com diputat del Parlament, pel que perdria el fur davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i llavors la Fiscalia presentaria la seua querella per rebel·lió davant de l’Audiència Nacional.

La Fiscalia podria decidir també presentar la seua querella per rebel·lió davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on la magistrada Mercedes Armes ja instrueix una causa per desobediència, prevaricació i malversació contra Puigdemont i la resta de membres del govern català pels decrets per convocar i organitzar el referèndum independentista.

La malversació és l’únic d’aquests tres delictes castigat amb penes de presó -fins vuit anys-, ja que tant la prevaricació com la desobediència només comporten condemnes d’inhabilitació.

Així mateix, el delicte de rebel·lió, que persegueix als que "s’alcessin violentament i públicament" per a, entre altres finalitats, aconseguir la independència d’una part del territori nacional, comporta penes d’entre 15 i 25 anys de presó per als responsables d’impulsar-la i, en el cas que els fets siguin més greus, de 25 a 30.

tracking