SEGRE

URNES REPÚBLICA TXECA

Els populistes guanyen les eleccions txeques i l’extrema dreta reviu

El milionari Andrej Babis aconsegueix la primera posició malgrat estar investigat per frau || El partit xenòfob es consolida com la quarta força política

Cartell promocional a favor del milionari Andrej Babis, líder de la populista ACD.

Cartell promocional a favor del milionari Andrej Babis, líder de la populista ACD.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La populista Aliança de Ciutadans Descontents va guanyar ahir les eleccions a la República Txeca amb el 29,7 per cent dels vots, seguida per l’ODS, el principal partit conservador, que va aconseguir recuperar-se com a segona força amb l’11%.

Les dades publicades per l’Oficina Estadística Txeca van confirmar les previsions dels sondejos que vaticinaven la victòria del milionari Andrej Babis, malgrat que és investigat per suposada manipulació de fons comunitaris, frau fiscal i pressions a la premsa.

El partit conservador ODS va aconseguir recuperar-se com a segona força amb l’11% dels vots

Amb una participació del 60,22%, el Partit Pirata es va posicionar en tercer lloc amb un total de 22 diputats (10% dels vots), mentre que la formació d’extrema dreta Llibertat i Democràcia Directa (SPD) va aconseguir posicionar-se com a quarta força.

El discurs antigitano, antimusulmà i antiimmigrants del SPD va atreure gran part dels votants a la República Txeca, un país sense gairebé immigració. Aquest auge dels partits antisistema reflecteix la desconfiança de molts electors amb els partits tradicionals, malgrat l’estabilitat social i la bonança econòmica. “Aquestes eleccions estan buides de temes reals, la divisió entre dreta i esquerra ha desaparegut completament i els temes principals són dos: Babis i el comerç de la por”, va explicar l’analista txec Jiri Pehe, que va retreure la introducció per part dels partits d’amenaces “virtuals” com els immigrants, l’islam, el terrorisme i l’adopció de l’euro com moneda.

En aquest sentit, el partit guanyador centra el seu pla polític en la lluita contra la corrupció, de la qual acusa la política tradicional, rebutja l’euro, les quotes de refugiats decidides per la Unió Europea i es presenta com un “antisistema” que pretén portar al panorama polític aires nous.

El president del país, Milos Zeman, ja va anunciar abans de les eleccions que encarregaria a Andrej Babis la formació de Govern si l’empresari guanyava les eleccions, sense tenir en compte els seus problemes amb la justícia.

Al Parlament entraran també el Partit Comunista, la KDU democristiana, el Moviment dels Alcaldes i la formació conservadora i europeista TOP 09.

tracking