SEGRE

ESNOTICIA

La Fiscalia prepara ja una querella contra Puigdemont si declara la DUI

El president s’enfrontaria a una pena de fins a 25 anys de presó per un delicte de rebel·lió || El fiscal general, José Manuel Maza, considera “lògica” aquesta mesura

Carles Puigdemont

Puigdemont crida al Parlament a decidir sobre l'intent de "liquidar" l'autogovernGENCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia General de l’Estat estaria preparant una querella pel delicte de rebel·lió que presentaria contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en cas que aquest finalment fes efectiva una declaració unilateral d’independència abans que el Senat el deixi sense poders amb l’aprovació de l’article 155 en el Ple de divendres vinent, 27 d’octubre.

La rebel·lió, recollida a l’article 472 del Codi Penal, pot castigar amb una pena de fins a 30 anys de presó qui deroga, suspèn o modifica totalment o parcialment la Constitució. No obstant, si Puigdemont fos acusat per aquest delicte, es podria enfrontar a una pena d’entre 15 i 25 anys de presó i inhabilitació per “promoure” i “sostenir” l’aixecament.

L’únic precedent en relació amb aquest delicte és el d’Antonio Tejero, per la rebel·lió militar del 23-F

El pròxim pas de la Fiscalia dependrà en tot cas dels esdeveniments que es produeixin en els propers dies, encara que de moment no ha confirmat oficialment en quina instància la presentaria.

L’únic precedent que es coneix en els quaranta anys de democràcia espanyola en relació amb aquest delicte és el de l’extinent coronel Antonio Tejero, condemnat a trenta anys de presó per rebel·lió militar i prendre el Congrés dels Diputats el 23 de febrer del 1981 (23-F).

També van ser condemnats pel mateix els comandaments que van participar en l’intent de Cop d’Estat.

Per la seua part, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va declarar que veu justificada la possible querella arran del context actual. “Al tractar-se d’un delicte de tanta gravetat, és lògic que es demanin mesures cautelars severes”, va sentenciar en aquest sentit Maza.

tracking