SEGRE

ÀSIA ELECCIONS

Abe guanya al Japó i busca una polèmica reforma de la Constitució

El partit del primer ministre arrasa a les urnes i la coalició governamental aconsegueix la majoria absoluta || Revalida el càrrec per tercer cop en cinc anys

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, posa un pin en forma de rosa al nom dels candidats.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, posa un pin en forma de rosa al nom dels candidats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conservador primer ministre nipó, Shinzo Abe, va aconseguir ahir revalidar per tercera vegada en cinc anys el seu mandat amb una folgada majoria, que obre la porta a una polèmica reforma de la pacifista Constitució del Japó. En uns comicis anticipats marcats pel pas d’un poderós tifó Lan i una baixa participació, el Partit Liberal Democràtic (PLD) va guanyar almenys 264 dels 465 seients de la Cambra Baixa del Parlament, amb la qual cosa s’assegura la majoria absoluta malgrat perdre suports.

La coalició governant formada pel PLD i el budista Komeito suma almenys 292 escons, amb la qual cosa podrien estar molt a prop de repetir la majoria de dos terços que van obtenir a les anteriors eleccions del desembre del 2014, segons dades de la cadena de televisió estatal NHK. Aquests resultats, que encaminen Abe a convertir-se en el primer ministre més durador de la història del Japó, obren a més a més la porta a una promesa i polèmica reforma de la Constitució nipona. El primer ministre, de 63 anys, va fer la promesa d’esmenar per primera vegada la Carta Magna de l’any 1947 per donar un reconeixement fins ara inexistent en el text a l’Exèrcit japonès, al qual es denomina Forces d’Autodefensa, i així potenciar les capacitats militars del Japó en l’àmbit internacional.

La jornada electoral, amb un avanç de les eleccions d’un any, es veu afectada per l’arribada del tifó Lan

Per tirar endavant aquesta reforma històrica, que compta amb un fort rebuig entre els japonesos i entre països veïns com la Xina i Corea del Sud al considerar-la una tornada al militarisme del Japó, es necessiten dos terços del Parlament i la ratificació a través d’un referèndum. “Per dur a terme la reforma de la Constitució es necessita lideratge, però al mateix temps la comprensió del poble japonès. Faré tot el possible per aconseguir el màxim suport durant aquesta legislatura, treballant amb la resta de partits”, va assegurar Abe. El primer ministre podrà continuar a més amb el seu ambiciós programa econòmic, engegat l’any 2012 i conegut com Abenomics, que busca a través d’estímuls, reformes i inversió pública treure el país de la deflació crònica. El primer ministre va convocar aquests comicis anticipats a finals del mes de setembre, un any abans del que estava previst, per aprofitar la debilitat de l’oposició i el repunt en la seua desgastada popularitat gràcies a la crisi de Corea del Nord.

El tifó va deixar dos morts i 29.000 evacuats a l’illa de

Honshu

, la més gran del Japó, a l’assolir terra ahir.

tracking