SEGRE

ESNOTICIA

Carles Puigdemont, disposat a anar dijous al Senat per rebatre l'article 155

El mateix dia en què el Parlament celebrarà un ple per respondre a Madrid

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell (centre), durant la reunió de la Junta de Portaveus.

Carles Puigdemont, disposat a anar dijous al Senat per rebatre l'article 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament celebrarà dijous un ple monogràfic per respondre a la decisió del Govern de Mariano Rajoy d’aplicar l’article 155 de la Constitució, encara que no està clar si votarà la DUI. Per la seua part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, valora la possibilitat d’anar al Senat el mateix dijous per defensar la seua posició.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està disposat a anar dijous al Senat per exposar les al·legacions a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució prevista per l’Executiu espanyol de Mariano Rajoy. Seria en el debat en comissió anterior al ple que el Senat ha convocat per divendres per a l’aprovació definitiva.

No obstant, fonts de la Generalitat de Catalunya van precisar que Puigdemont està “valorant” la possibilitat de comparèixer a la Cambra Alta estatal, però que la decisió “no està presa” i dependrà en bona manera de si l’agenda l’hi permet, tenint en compte que prioritzarà la seua presència en el ple del Parlament del mateix dijous, convocat ahir a petició de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per respondre a l’aplicació del 155. En qualsevol cas, no seria un cara a cara entre Puigdemont i un representant del Govern, perquè no hi haurà rèpliques, sinó només un discurs del president de la Generalitat.

JxSí demana al Parlament que actuï penalment contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució

Pel que fa al ple de dijous al Parlament, dos anys exactes després d’arrancar l’actual legislatura a la Cambra catalana, el president del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas, no va revelar si servirà per sotmetre a votació una declaració formal d’independència, com va suggerir Puigdemont a l’última carta a Rajoy, però al finalitzar el debat parlamentari els grups podran presentar fins a tres propostes de resolució.

Corominas va denunciar que “Espanya està actuant com una dictadura”, al desencadenar una “violència institucional” amb l’article 155, mentre que la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va exigir als senadors del PSC que votin en contra del 155 per la “dignitat de les institucions i del país”.

Paral·lelament, JxSí tenia la intenció de registrar una petició perquè el Parlament actuï “administrativament, civilment, constitucionalment i penalment” contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “Hem de defensar el Parlament de Catalunya d’una agressió sense precedents per part de l’Estat”, va destacar Corominas. Va acusar l’Estat espanyol d’incitar a “la violència” contra Catalunya: primer, va ser violència policial, amb les càrregues de l’1 d’octubre, mentre que ara és violència institucional, va argumentar.

Corominas va explicar que JxSí posa el focus en els punts D1, D2, D3 i D4 de l’acord del consell de ministres de dissabte passat, que va acordar iniciar el procés de l’article 155 que ha de confirmar el Senat divendres.

Aquests quatre punts impliquen la pèrdua de diversos poders que ara té la Cambra catalana i prohibeix, per exemple, que el president del Parlament pugui proposar un candidat a la Presidència de la Generalitat, i també que el ple pugui celebrar un debat i una votació d’investidura, entre altres qüestions. “Imposen la unitat d’Espanya per sobre de les llibertats col·lectives. Ho fan a través del Govern del PP. Actuen com la dreta més extrema”, va dir Corominas.

tracking