SEGRE

El Senat ofereix a Puidgemont un "cara a cara" amb el Govern

Podria comparèixer dijous a les 17.00 hores, o a l’endemà, ja en el ple

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la declaració institucional del passat dissabte.

El Senat ofereix "in extremis" a Puidgemont un "cara a cara" amb el GovernGovern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A tres dies del ple que validarà les mesures del Govern contra la Generalitat en aplicació de l’article 155 de la Constitució, el Senat ha ofert aquest dimarts "in extremis" al president català, Carles Puigdemont, la possibilitat de mantenir un "cara a cara" amb el Govern a la Cambra Alta. La constitució de la comissió "ad hoc" de 27 senadors encarregada de tramitar les mesures del 155 ha posat en marxa la mecànica de terminis, i així dóna oportunitat a Puigdemont a defensar personalment les seues al·legacions, bé en aquesta comissió, dijous a les 17.00 hores, o a l’endemà, ja en el ple.

El portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, havia demanat flexibilitat en les reunions de la Junta de Portaveus del Senat i en la de la comissió conjunta per permetre fins i tot a Puigdemont que acudís demà mateix a la comissió, sense esperar a dijous, quan hi ha ple al Parlament de Catalunya. A la petició li ha estat donat suport pels altres grups, inclòs el PSOE, que també ha reclamat flexibilitat, però el PP l’ha rebutjat en solitari gràcies a la seua majoria absoluta.

Entretant, i al marge de la posada en marxa del procediment que culminarà divendres amb el debat de les mesures en un ple extraordinari a les deu del matí, la jornada ha servit per posar sobre el tapet una última oferta a Puigdemont, al que tots els grups volen veure al Senat per a així tractar de frenar d’alguna manera l’aplicació del 155.

Després de la reunió de la Mesa de la Cambra, el seu vicepresident, Pedro Sanz, ha anunciat que, si Puigdemont decideix acudir per defensar en persona les seues al·legacions a les mesures de l’Executiu, tindrà oportunitat de debatre amb el Govern, tant si ho fa dijous en comissió o divendres en el ple, on s’espera que el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, sigui l’encarregat de presentar-les. Però ha anat mes allà, perquè també ha dit que, si Puigemont acudeix a la Cambra Alta "tindria un valor més enllà, perquè d’alguna manera el president de la Generalitat se sotmet al sistema, que és participar en el joc parlamentari, el que porta amb si acceptar el resultat final", ha asseverat. "Quan un juga, guanya o perd, i aquest és un element fonamental en el sistema democràtic", ha afegit Sanz, que ha deixat clar que la presència del president català no es limitaria a una audiència per exposar al·legacions, sinó un debat amb rèpliques incloses amb possibilitat de confrontar amb l’Executiu.

Com estava previst, la comissió del 155 ha quedat constituïda, amb el president de la Cambra, Pío García-Escudero, també com el seu president, i immediatament s’ha format una ponència amb senadors de tots els grups ocupada d’estudiar les al·legacions de la Generalitat i les esmenes que puguin presentar els grups, ja que les mesures poden ser ara modificades pel Senat. La ponència es reunirà, a porta tancada, dijous al migdia i disposarà de cinc hores, fins les 17,00 hores, per emetre el dictamen que a partir d’aquell moment debatrà la comissió, ja amb presència dels mitjans de comunicació, per elevar-lo al ple.

En Junta de Portaveus, Unidos Podemos, ERC, PDeCAT i  PNB han criticat la tramitació "exprés" decidida dissabte per la Mesa de la Cambra Alta amb el suport de PP i PSOE i s’han queixat que acordés sense escoltar els portaveus i sense donar possibilitat als senadors autonòmics de prendre la paraula en la comissió. Els recursos presentats amb aquestes queixes per Podemos, ERC i PDeCAT, i també per EH-Bildu, han estat desestimats per la Mesa, on el PP té la mateixa majoria absoluta que a l’hemicicle.

El portaveu del PP, José Manuel Barreiro, ha assegurat que el calendari de tramitació és "total i absolutament garantista" i ajustat al Reglament. Mentrestant, Pedro Sanz ha contestat a les crítiques per no facilitar més la presència de Puigdemont sota l’argument que el Senat "no pot sotmetre’s al calendari que li imposi la Generalitat", sobretot quan el Senat va aprovar dissabte la seua agenda i el Parlament ha convocat després el seu ple de dijous.

Per la seua part, el portaveu socialista, Ander Gil, ha defensat el calendari i igual com els altres portaveus ha animat Puigdemont a acudir al Senat, per deixar clar que el PSOE recolzarà el 155 "si no queda més remei" i el president català no ho evita convocant eleccions, ja que l’acord del Govern permet paralitzar les mesures si cessen les causes que les motiven.

tracking