SEGRE

EFEMÈRIDE POLÍTICA

Quaranta anys del “Ja sóc aquí!”

El 23 d’octubre del 1977, el president Josep Tarradellas i Joan va tornar a Catalunya després de passar 38 anys a l’exili francès || El seu discurs històric va simbolitzar la victòria de la resistència política catalana i el 40è aniversari coincideix amb la pitjor crisi territorial de l’Estat en democràcia

Quaranta anys del “Ja sóc aquí!”

Quaranta anys del “Ja sóc aquí!”SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!” Així es va expressar ja fa quaranta anys l’expresident de la Generalitat de Catalunya Josep Tarradellas, una frase que va passar a la història per simbolitzar la lluita contra la dictadura franquista.

El 23 d’octubre del 1977, després de passar trenta-vuit anys d’exili en un casalot de la Turena francesa, el president Josep Tarradellas va tornar a Catalunya, la qual cosa també va suposar el retorn de la institució de la Generalitat i de l’autogovern català, a més de ser considerat un “punt d’inflexió” per a la recuperació de les llibertats a Catalunya. En aquesta ocasió, l’aniversari de l’efemèride adquireix un significat més profund, ja que les paraules del llavors president poden relacionar-se amb la situació que viu actualment la comunitat: “Ja sóc aquí, jo també vull l’Estatut. Ja sóc aquí per treballar amb vosaltres per una Catalunya pròspera, democràtica i plena de llibertat.” I és que, a l’arribar, Tarradellas es va veure envoltat d’un ambient polític dominat per la victòria de l’esquerra catalana en les primeres eleccions democràtiques. Entre moltes altres coses, va ser un dels fundadors d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i va ocupar diversos càrrecs abans de convertir-se en el president de la Generalitat a l’exili el 1954. La seua tornada a Barcelona va ser vista com una victòria de la resistència política catalana, després de gairebé quatre dècades marcades per la dictadura de Franco. Precisament davant d’aquesta situació, el ministre Alfonso Osorio va convèncer Adolfo Suárez que Tarradellas podia ser la solució per a una Transició “ordenada”.

La seua tornada va suposar el retorn de la institució de la Generalitat i l’autogovern català

Aquell 23 d’octubre, va sortir al balcó de la plaça Sant Jaume per oferir als milers de catalans expectants un discurs ple d’esperança i renovades promeses, però, sobretot, que va assegurar una ruptura amb la situació política anterior. Després de recórrer amb cotxe els carrers de la capital catalana des de la plaça Espanya entre aplaudiments i visques, el líder català va arribar a la plaça Sant Jaume i, des del balcó de la seu de la Generalitat, va marcar un abans i un després a la història catalana amb un discurs que va començar amb el famós: “Ciutadans de Catalunya! Ja sóc aquí!”

Un moment de l’icònic discurs del president al balcó de la Generalitat

El barceloní va prendre possessió com a president de la Generalitat i va formar un govern d’unitat la tasca primordial del qual va consistir a negociar el traspàs de competències de l’Administració central a la Generalitat provisional mentre s’aprovava el nou Estatut. Després de l’aprovació d’aquest Estatut el 1979 i la celebració de les primeres eleccions autonòmiques l’any següent, Josep Tarradellas es va retirar de la vida política amb 80 anys.

Exili i investidura com a president de la Generalitat a Mèxic Josep Tarradellas i Joan (1899-1988) va marxar a França el febrer del 1939, una vegada acabada la Guerra Civil espanyola. Quinze anys després, quan el llavors president de la Generalitat a l’exili, Josep Irla, va dimitir per qüestions de salut, es va convocar a Mèxic l’elecció del nou mandatari i Tarradellas va ser elegit nou president pels diputats de la Generalitat. Al llarg de tot aquest 2017, se celebraran diferents homenatges i accions per commemorar aquest retorn. En aquest context, ahir, a Cervelló, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, va encapçalar els actes de cloenda del 40è aniversari de l’efemèride a l’església de Santa Maria de Cervelló.

Quaranta anys del “Ja sóc aquí!”

Quaranta anys del “Ja sóc aquí!”

tracking