SEGRE

ESNOTICIA

Santamaría obre la porta que la intervenció duri més de sis mesos

Avisa que el Govern central podrà cessar funcionaris || Maza diu que si Puigdemont declara la independència “les forces de seguretat hauran de detenir-lo”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va obrir ahir la porta que l’aplicació de l’article 155 per intervenir la Generalitat pugui prolongar-se més enllà dels sis mesos que va anunciar dissabte passat el president, Mariano Rajoy. En una entrevista radiofònica, va afirmar que la intervenció “no pot tenir una durada il·limitada”, malgrat que va puntualitzar que la proposta que el Senat votarà divendres permet que “puguin prendre’s altres decisions” per prolongar-la. Sáenz de Santamaría va afirmar que plantegen una aplicació “gradual i progressiva” del 155, i va indicar que serà “l’estrictament necessària per posar-lo en marxa” si l’administració compleix les lleis. En cas contrari, va advertir que hi pot haver cessaments entre càrrecs de la Generalitat i funcionaris que “obertament” segueixin sense complir la Constitució i la llei. Va subratllar que preveuen exercir la “potestat disciplinària o la d’organització” de qui comanda una administració per “prendre les decisions que consideri oportunes” en cada cas, perquè “hi pot haver conselleries que actuïn d’una manera i altres, d’una altra”. La vicepresidenta va avançar que una prioritat de la intervenció del Govern espanyol serà l’“entramat” exterior de la Generalitat. Al·ludia així a les delegacions a l’estranger, que va qualificar com “una estructura d’Estat que no cap” en l’ordenació jurídica espanyola.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, podrà presentar i defensar al·legacions personalment davant d’aquest òrgan.

Una comissió de 27 senadors amb Estradé i sense el president MontillaLa comissió del Senat encarregada de tramitar l’acord del Consell de Ministres es constituirà demà amb vint-i-set senadors, entre els quals figura el lleidatà Miquel Àngel Estradé, d’ERC. Estradé, exalcalde de les Borges Blanques, serà un dels només quatre catalans que formaran part d’aquest òrgan a la Cambra Alta, juntament amb Josep Lluís Cleries (PDeCAT), Xavier García Albiol (PP) i Óscar Guardingo (Units Podem). Destaca també l’absència del qui va ser president de la Generalitat, Josep Montilla. Cap membre del PSC figura entre els sis senadors que ha designat el grup socialista per formar part d’aquesta comissió. Tampoc n’hi haurà cap de Ciutadans, els tres senadors del qual formen part del grup mixt, que estarà representat per Francisco Javier Yanguas, d’UPN.

tracking