SEGRE

ESNOTICIA

El PP assegura que unes eleccions no pararan el 155 i el PSOE diu que sí

Hernando exigeix, a més, que el president de la Generalitat demani perdó || Els socialistes avisen que deixaran de donar suport a Rajoy si hi ha comicis sense DUI

La portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles.

La portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va avisar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ni el diàleg ni la convocatòria d’unes eleccions autonòmiques paralitzaran una possible aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. “El Govern ha promogut aquest mecanisme perquè creiem que hi ha hagut un incompliment greu d’aquestes obligacions i caldria que la Generalitat acredités que no ha incomplert les seues obligacions. Si això succeeix, no té sentit el 155, però només convocar eleccions no repara l’incompliment greu d’obligacions, com és el compliment de la Constitució i de les sentències”, va recalcar. “L’assumpte va molt més enllà d’una mera convocatòria d’eleccions, cosa que és important per al futur, però no és l’única”, va remarcar.

Va assegurar, a més, que si al Parlament es vota una declaració d’independència, no només haurà d’assumir responsabilitats Puigdemont, sinó també la resta dels diputats que ho facin a favor.

Rivera vol que Rajoy aclareixi al Congrés quan hi haurà eleccions a Catalunya i les garanties

Així mateix, tant el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, com el vicesecretari de Comunicació popular, Pablo Casado, van assegurar que el primer que ha de fer el president de la Generalitat és “restaurar la legalitat”, així com “demanar perdó” als catalans i a la resta dels espanyols pel que “ha fet”. És més, Hernando va avisar que un avançament electoral no implicaria “una neteja”, perquè l’Estat de Dret continuarà “funcionant” perquè s’assumeixin responsabilitats civils i penals.

Tanmateix, la portaveu parlamentària del PSOE al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, es va reafirmar en el fet que si Puigdemont convoca eleccions autonòmiques en el marc de la legalitat vigent, i sempre que no es produeixi una declaració formal d’independència, l’aplicació de l’article 155 s’ha de frenar. “Ni políticament, ni jurídicament, no seria necessari aplicar-lo”, va dir, i va assegurar que aquesta posició és la que va mantenir dilluns la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría.

Paral·lelament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, vol que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, aclareixi avui al Congrés quin és el calendari per a l’aplicació de l’article 155, quan se celebraran eleccions anticipades i quines mesures es prendran perquè aquestes es desenvolupin en llibertat i amb seguretat.

D’altra banda, el debat de la iniciativa del Partit Popular perquè el Congrés recolzés la Policia i la Guàrdia Civil per la seua actuació en l’1-O va derivar en crítiques al ministeri de l’Interior i al Grup Popular, i no només per part del PDeCAT i d’ERC, sinó també per part del PSOE i de Ciutadans.

tracking