SEGRE

ESNOTICIA

El Senat ofereix a Puigdemont un cara a cara amb Rajoy sobre el 155

Montilla rebutja tant la DUI com la suspensió de l’autonomia

Un moment de les compareixences dels senadors sobre el 155.

Un moment de les compareixences dels senadors sobre el 155.PARLAMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Senat va oferir ahir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que presenti les al·legacions que cregui convenients a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució demà a la tarda o divendres al matí. Mitjançant un fax, el president de la Cambra Alta, Pío García-Escudero, va convidar Puigdemont a explicar-se dijous en comissió. Encara que va afegir que “si no ho considera oportú”, té la possibilitat d’intervenir divendres, a les deu del matí, en el ple que debatrà l’aplicació de l’article. El text es va fer públic després que el vicepresident del Senat, Pedro Sanz, obrís la porta a un possible cara a cara entre Puigdemont i el president del Govern central, Mariano Rajoy. Així, va dir que, si Puigdemont decideix anar al Senat, li oferiran l’oportunitat de debatre directament amb un representant del Govern central, encara que no pot confirmar que sigui Rajoy. Segons Sanz, seria un debat directament entre la Generalitat i el Govern espanyol, amb rèpliques incloses, previ a la tramitació de l’acord del 155, i no es limitaria a una audiència en la qual Puigdemont exposés les seues al·legacions, sinó que tindria la possibilitat de confrontar amb l’Executiu.

Sanz va transmetre la voluntat de García Escudero segons la qual, al tractar-se d’un tràmit que es desenvolupa per primera vegada, compti amb el màxim de transparència, participació i “facilitats” perquè puguin comparèixer totes les institucions afectades amb “normalitat” i “serenitat”. La Generalitat va respondre que no tem un cara a cara (vegeu la pàgina 3).

La Cambra demana que es faci amb transparència i facilitats perquè transcorri amb normalitat

Per la seua part, el senador i expresident socialista de la Generalitat, José Montilla, va assegurar que no vol “ni una declaració unilateral d’independència, ni l’aplicació del 155”, encara que no va precisar el sentit el seu vot al Senat. A més, va demanar a Puigdemont que convoqui eleccions per evitar la polèmica mesura. Va voler incidir en l’origen del conflicte, i va recordar que “els problemes de l’autogovern català són reals i han estat menyspreats per Rajoy”, l’actuació del qual ha “tirat més llenya al foc al conflicte” generat per la sentència del 2010 del TC sobre l’Estatut. Per la seua part, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va assegurar ahir que tots els senadors socialistes i els del PSC, inclòs José Montilla, busquen que divendres no hi hagi la necessitat de votar les mesures del 155, perquè esperen que abans Puigdemont convoqui eleccions. El líder del PSC, Miquel Iceta, va demanar un pacte d’Estat que comporti una acció a llarg termini independentment de qui governi, a fi de resoldre el problema de fons del conflicte català.

tracking