SEGRE

ESNOTICIA

Rajoy ratifica que la intervenció “és l'única resposta possible”

Assegura que no pot dialogar amb Puigdemont “perquè només vol pactar els terminis de la independència” || Tardà diu que el 155 servirà per “castrar el Parlament”

Mariano Rajoy, ahir, durant la sessió de control al Congrés.

Mariano Rajoy, ahir, durant la sessió de control al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va assegurar ahir al matí al Congrés que l’aplicació de l’article 155 és “l’única resposta possible” a Catalunya i va retreure al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que només vol dialogar amb l’Executiu central sobre els terminis per executar la independència.

Així va respondre a la pregunta del portaveu d’ERC, Joan Tardà, que va manifestar que, mentre els independentistes demanen diàleg, Madrid respon amb l’article 155 per “convertir-se en president de Catalunya, castrar el Parlament, dinamitar els adversaris i convocar eleccions quan li interessi”.

“La resposta del Govern és l’única possible davant de la posició de les institucions catalanes. Compleixo la meua obligació i ho faig davant del menyspreu a les nostres lleis, a la Constitució i als milions de ciutadans de Catalunya que veuen que el seu Govern ha liquidat la llei”, va replicar Rajoy.

Segons la seua postura, l’objectiu d’aplicar l’article 155 és “restaurar la legalitat, apostar per la convivència, que s’ha trencat a Catalunya, i atallar les conseqüències econòmiques que s’estan provocant”.

Això sí, va subratllar que la mesura és “excepcional” i que el Govern pretén que “duri poc” i que, al final, hi hagi eleccions. “No quan jo vulgui, sinó quan es puguin celebrar amb normalitat”, va precisar.

Per contra, Tardà va replicar que “no és la primera vegada que es liquida l’autogovern a Catalunya”, i va esmentar com precedents el rei Felip V l’any 1714 i la dictadura de Francisco Franco, alhora que va avisar que “la mateixa gent” que va sortir als carrers demanant votar l’autodeterminació tornarà a manifestar-se “pacíficament i cívicament” per defensar les seues institucions. Després d’equiparar la situació actual de Catalunya amb la descolonització de l’Índia durant l’etapa de Mahatma Gandhi, Tardà va acabar fent una crida al Govern central perquè “freni la repressió” i accepti dialogar.

Però el president li va contestar que “l’únic diàleg” que li proposa Puigdemont és per pactar els termes i els terminis de la independència de Catalunya. “I jo no puc negociar això”, va concloure.

tracking