SEGRE

ESNOTICIA

El Senat accepta aplicar de manera gradual l'article 155 a Catalunya

Pacten poder esmenar el polèmic article fins a mitja hora abans del ple

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, al saló de plens del Senat.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, al saló de plens del Senat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió conjunta encarregada de tramitar les mesures del Govern central contra la Generalitat a l’empara de l’article 155 de la Constitució va acordar ahir introduir en la proposta una esmena socialista a favor de l’“aplicació gradual” dels preceptes plantejats per l’Executiu. És l’única esmena incorporada al dictamen que avui debatrà el ple de la Cambra Alta, amb els vots majoritaris del grup popular, del PSOE i del grup Mixt, el representant del qual a la comissió és el senador d’UPN Francisco Javier Yanguas. Hi ha unes altres dos esmenes del PSOE, una de relativa als mitjans públics i una altra per suspendre l’aplicació del 155 si Puigdemont convoca eleccions, que es podran tornar a debatre avui en ple, ja que ahir no van ser acceptades.

PP i PSOE van pactar també ampliar el termini per esmenar el decret de mesures del Govern central per intervenir l’autonomia catalana a l’empara de l’article 155 de la Constitució fins a mitja hora abans de la votació pel Ple del Senat, han informat fonts dels dos partits. Al principi, el límit per presentar el que es denominen vots particulars per modificar algun aspecte del decret conclou avui a les 09.30 hores del matí, mitja hora abans de l’arrancada del ple. Després de l’acord entre el PP i el PSOE, el termini es prolongarà al llarg de tot el desenvolupament del ple, fins a mitja hora abans del moment de la votació. Aquesta decisió es va prendre a última hora d’ahir, enmig de les negociacions entre les dos forces polítiques per modificar el decret amb les mesures del 155.

El Senat té previst discutir i votar avui l’aplicació final de l’article 155 de la Constitució

La vicepresidenta del Govern estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, va anar a la comissió a exposar els arguments de l’Executiu i va defensar l’aplicació del 155 per “rescatar” Catalunya de la “irresponsabilitat política” i obrir una nova etapa que suposi “el principi del final d’una reiterada desobediència a la llei”. Després d’assenyalar que “es tracta de protegir l’autogovern de Catalunya davant del desgovern dels independentistes”, va denunciar que aquests han tirat per terra la millor Catalunya de la història, emprenedora, dinàmica, acollidora, oberta i orgull de tots els espanyols i tots els catalans.

Avui serà el torn del president del Govern central, Mariano Rajoy, de defensar les mesures proposades pel Govern de l’Estat, que inclouen la destitució de Carles Puigdemont i els seus consellers, retallar les funcions del Parlament i convocar eleccions.

tracking