SEGRE

EUA INVESTIGACIÓ

La desclassificació dels papers de Kennedy incomoda la CIA

Surten a la llum de forma parcial o total, encara que els experts no esperen cap ‘bomba’ || Recullen investigacions de l’agència sobre l’assassinat del mandatari

L’expresident dels Estats Units, assassinat a Dallas el 1963, compliria 100 anys aquest dilluns.

L’expresident dels Estats Units, assassinat a Dallas el 1963, compliria 100 anys aquest dilluns.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’última col·lecció inèdita d’arxius del Govern dels EUA sobre l’assassinat de John F. Kennedy sortirà a la llum avui de forma parcial o total i, encara que els experts no esperen cap bomba, els documents podrien aportar informació sobre els acords entre la CIA i Mèxic durant la Guerra Freda.

Al voltant de tres mil cent expedients oficials fins ara classificats i custodiats pels Arxius Nacionals dels Estats Units es publicaran, si el president nord-americà, Donald Trump, no ho impedeix, segons el dictat per una llei aprovada el 1992.

Són 3.100 expedients classificats i custodiats pels Arxius Nacionals dels Estats Units

La imminent revelació té en suspens historiadors i defensors de les teories de la conspiració, però la Casa Blanca va insinuar que la publicació podria ser només parcial: Trump podria bloquejar la divulgació d’alguns documents considerats delicats per la CIA o altres branques del Govern nord-americà.

“Alguns registres d’aquesta col·lecció no es van crear fins a la dècada del 1990” i la Casa Blanca vol garantir que la seua publicació no causaria un “mal identificable” a la seguretat nacional, va assegurar la setmana passada una portaveu de la Casa Blanca, Lindsay Walters, a la revista Politico.

Sota la llei del 1992, els arxius que siguin bloquejats per Trump no podran veure la llum fins d’aquí a 25 anys, i qui ocupi llavors la Casa Blanca haurà de decidir sobre la seua possible publicació. Segons diversos mitjans, la CIA va pressionar Trump perquè mantingui ocults una sèrie de documents, potser per amagar els seus mètodes o la identitat d’alguns espies que podrien seguir vius. Però el mandatari també va rebre pressions per permetre la publicació íntegra dels documents, i satisfer d’aquesta manera els qui disputen la conclusió assolida per l’anomenada Comissió Warren, que va investigar l’assassinat comès el novembre del 1963 i va concloure que un sol tirador, Lee Harvey Oswald, va ser responsable del crim.

Encara que aquests són els últims documents sobre l’assassinat que posseeix el Govern nord-americà, encara hi ha informació inèdita en altres mans, com “entrevistes de Jackie Kennedy protegides per decisió judicial” o documents del KGB a Moscou, va explicar un jutge nord-americà.

tracking